Eskil Pedersen, ordförande i Arbeiderpartiets ungdomsförbund, var på plats i rätten när domen lästes upp. Foto: Scanpix

Tårar i rätten när Breivik fick sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Höga snyftningar hördes i salen när namnen på de 77 som dödades den 22 juli lästes upp i Oslo tingsrätt.

Det var en leende Breivik som gick in i rättssalen för att ta emot sin dom i dag, och även när domaren läste upp beslutet – 21 år i förvaring – så log massmördaren. Men under resten av dagen log ingen.

För när slutsatsen lästs upp läste domaren Arne Lyng läste upp namnet på var och en av dem som dödades den 22 juli.

Rättegången mot Breivik

Många snyftade högt och skakade på huvudet. De flesta har flera gånger förut hört detaljerna om hur deras dotter, son, syster, bror eller vän dödades. Men för många är detaljerna lika hemska att höra varje gång.

”Har blivit avtrubbad”

Flera av de anhöriga som lyssnade höll hårt i varandras händer, lutade huvudena mot varandra och fick flera gånger torka bort tårar.

Eskil Pedersen, ordförande i Arbeiderpartiets ungdomsförbund, var på plats i rätten när domen lästes upp.

När påföljden blev läst kramade Pedersen dem som satt närmast. Han såg lättad ut, liksom de runt honom från anhörigföreningen.

Tore Sinding Bekkedal var en annan av de som var på Utöya den 22 juli och som i dag lyssnade på domen. För honom har den dagen gjort att han inte längre kan beröras av saker på samma sätt som tidigare.

–Jag har blivit lite avtrubbad, det känns som att det finns en begränsning för hur påverkad jag kan bli efter allt jag var med om 22 juli, sade Bekkedal i pausen.

Att Breivik inte överklagar var ett viktigt besked för Bekkedal.

–För mig personligen är det skönt och viktigt att domen inte överklagas. Men för oss alla är det viktigaste att rättsystemet fungerar oavsett om domen överklagas eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet