Tårgas i nigerianska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 personer har dödats i en attack mot en by i nordöstra Nigeria. Men när regeringen försökte förlänga undantagstillståndet i landets norra delar slutade det med att polisen sköt tårgas i parlamentet.

Nigerias president Goodluck Jonathan vill förlänga undantagstillståndet i nordöstra Nigeria för att effektivare kunna bekämpa den extremistiska islamistgruppen Boko Haram som härjar i området.

Oppositionspartiet All Progressives Congress (APC) vill dock inte gå med på en sådan förlängning, eftersom man anser att militärens utvidgade befogenheter i norr har fått motsatt effekt: Boko Haram har snarare utökat sitt territorium sedan införandet av undantagstillståndet i maj 2013, skriver nyhetsbyrån AFP.

När de oppositionella parlamentarikerna kom till omröstningen på torsdagen försökte polisen stoppa dem från att komma in. När ett antal parlamentariker ändå tvingade sig igenom grindarna och gick mot parlamentsbyggnaden sköt polisen tårgas mot dem, enligt AFP, och därefter stängdes parlamentet ner.

Så sent som i onsdags genomfördes ett dåd som antas vara kopplat till Boko Haram i nordöstra Nigeria. Minst 45 personer dödades i en by i delstaten Borno. Invånare berättar att angriparna brände hälften av husen, dödade alla djur och spärrade av alla vägar ut från byn för att hindra människor från att fly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.