Tarek Amri hoppas på sharialagar i Tunisien. Något som blivit troligare efter revolutionen. Foto: Pernilla Edholm, SVT

Tarik hoppas på sharialagar i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

I Tunisien ser nu många islamister en ljusnande framtid. De västorienterade tunisierna oroar sig, medan många djupt religiösa muslimer känner en lättnad. Det berättar SVT Korrespondenterna i kvällens program.

Tarek Amri har fru och en ettårig dotter, och just nu studerar han islam på en koranskola. När det islamistiskt inriktade Enahda tog makten i de fria valen innebar det nytt hopp för Tarik. Nu ser han möjligheter att förverkliga sin dröm om ett Tunisien där sharialagar styr människors liv.

– Jag önskar att vi kunde ha sharialagar men inte just nu. Tunisien är inte redo ännu. Vi måste förbereda samhället först, säger han.

Revolutionen öppnade för sharialagar

Under diktaturen, då kvinnor förbjöds att ha sjal, hijab, på offentliga platser, så var familjens livsstil inte accepterad. Nu, däremot, är Tareks fru Rahma helt täckt av sin niqab medan vi träffar familjen, men hon säger att den arabiska revolutionen har inneburit större frihet för henne.

– Man kan klä sig som man vill nu. Jag bestämde mig för att bära hijab först och sen niqab. Jag var väldigt orolig för min klädsel förut, men det är jag inte längre, säger hon.

”Barnen kvinnans uppgift”

Rahma Amri sköter det mesta av hushållet och hennes man Tarek anser att kvinnans livsuppgift handlar om att ta hand om familj, hushåll och barn.

– Vi muslimer är inte emot att kvinnan deltar i samhällets uppbyggnad, men vi har olika prioriteringar kanske. Kvinnans uppgift är att ta hand om barnen. Om inte kvinnan gör det, vem ska i så fall ge barnen kärlek?, säger Tarek.

SVT Korrespondenterna 20.00 SVT2

Kommentera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.