Pensionären Leonid, 65, visar projektilen som träffade garaget och hans trädgård i morse. Foto: SVT

Terror eller inkompetens?

Uppdaterad
Publicerad

Civila offer skördas i dagens strider i Donetsk. SVT:s utsända bevittnade efterspelet till granatbeskjutningen av ett bostadsområde.

Ena stunden en vanlig förmiddag i juli. Sedan dödsoffer i bostadsområdet i västra Donetsk. Vi ser själva tre döda kroppar; personer som råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt när av vad som verkar vara stridsvagnsgranater slog ner i bostadsområdet. Vi kunde inte se några som helst militära mål.

Oavsett vilken sida som beskjutit bostadsområdet finns bara två alternativ: antingen ren terror eller inkompetens. Samtidigt är det svårt att förstå hur den ukrainska regeringsarmén ska kunna ta miljonstaden Donetsk utan civila förluster.

För även om hälften av stadens invånare redan flytt av rädsla för den offensiv som just nu tycks ha börjat, finns hundratusentals civila kvar.

På en skolgård pratade vi med tioåriga Albina och hennes mamma Svetlana. De var mycket rädda och väntade på att Svetlans man skulle komma och hämta dem i bil.

Hela tiden hördes kraftiga explosioner från området runt järnvägsstationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.