Terrorattentaten den 11 september 2001: Fem vanliga konspirationsteorier

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en uppsjö av artiklar, sajter, böcker och dokumentärfilmer som ifrågasätter den officiella förklaringen till terrorattentaten den 11 september 2001. Här kan du läsa de fem vanligaste konspirationsteorierna och de officiella förklaringarna.

1. De kapade planen oskadliggjordes inte.

Varför lyckades inte världens mäktigaste flygvapen oskadliggöra de fyra kapade planen?

Teori: Dåvarande vicepresidenten Dick Cheney ska ha beordrat militären att inte ingripa mot planen.

Officiell förklaring: 11 septemberkommissionens rapport slår fast att en situation med fyra kapade passagerarplan samtidigt är högst ovanlig och att kaparna dessutom stängt av eller ändrat transpondrarna som visar planets exakta position. Därför var det svårt att upptäcka dem. Samma dag genomfördes dessutom flygvapenledningen en övning.

Flygledaren Colin Scoggins i Boston har dessutom kontaktat flygvapnet och enligt utredningen ska han inte stött på något motstånd från deras sida. I utredningen slås också fast att det har förekommit kommunikationsbrister mellan flygvapnet och den civila flygtrafikledningen.

Dessutom var USA:s radarsystem vid tidpunkten en kvarleva från Kalla kriget och byggd för att övervaka eventuella flygangrepp från havet och inte över land.

2. Varför störtade tvillingtornen samman?

Bränderna som bröt ut var inte långvariga och dessutom koncentrerade till ett fåtal våningar. Varför störtade byggnaderna samman så kort tid och varför föll de inte åt sidan?

Teori: Byggnaderna förstördes av kontrollerade explosioner. Beviset för det är att det tog omkring 10 sekunder för byggnaderna att kollapsa. Branden i World Trade Center 2 varade i 56 minuter och i World Trade Center 1 varade den i 102 minuter. Enligt tvivlarna ska explosioner ha hörts och fönster blåsts ut på våningar långt under där planen slog in.

Officiell förklaring: En omfattande undersökning från NIST (National Institute of Standards and Technology ) slår fast att bärande konstruktioner i byggnaderna och brandisolering slets sönder när planen kraschade. Omkring 38 kubikmeter flygbränsle rann ut och antändes vilket orsakade omfattande bränder.

Temperaturer på upp till 1.000 grader i samband med bränderna fick golvkonstruktionerna att ge vika och störta samman. Det förklarar det explosionsliknande ljud som uppstod i samband med attacken.

Tyngden av golvkonstruktionerna som var tillverkade i stål och som som gav vika skapade en dominoeffekt, som fick byggnaderna att rasa samman. Att fönster ska ha exploderat förklaras av att bråte flög ut när våningsplanen kollapsade. En kontrollerad sprängning av en byggnad sker alltid nerifrån och upp och inte uppifrån och ner.

Enligt NIST saknas det också bevis för att rester av explosiva laddningar hittats på platsen.

3. Attacken mot Pentagon

Hur kunde en amatörpliot göra en komplicerad manöver med ett stort passagerarflygplan och krascha det in i ett världens största militärhögkvarter? Hur kunde det ske 78 minuter efter de första tecknen på att planet blivit kapat och varför blev det så få skador på byggnaden?

Teori: Det var inte en Boeing 757 som träffade byggnaden utan en missil, ett litet flygplan eller ett obemannat plan. Den komplicerade manövern med att flyga på så låg höjd i sådan fart pekar också på att det i själva verket var andra än al-Qaida som låg bakom attacken.

Officiell förklaring: Vrakdelar och planets svarta låda har hittats på platsen och tagits hand om av FBI. På videobilder som blev tillgängliga kort efter attacken syns få vrakdelar, men på andra bilder syns vrakdelar. Avbrutna lyktstolpar nära Pentagon förklarar planets rutt och stärker teorin att det verkligen var ett stort flygplan som flög in byggnaden.

4: Det fjärde planet – United Airlines flight 93.

Varför är det så lite skador på nedslagsplatsen i Shanksville i Pennsylvania och varför syns så få vrakdelar på nedslagsplatsen?

Teori: Planet kraschade aldrig i Shanksville utan blev nedskjutet av en missil och slets sönder i luften. Därför syntes så få vrakdelar på platsen.

Officiell förklaring: Det finns bilder på vraket och dessutom har planets svarta låda hittats. Analyser av den svarta lådan visar också att det var tumult ombord på planet och att kaparna avsiktligt valt att kraschlanda. Det finns inte heller något som tyder på att vrakdelar har spridits över ett stort område. Det enda som spritts ut är mindre skräp som papper. Det har spridits i en radie av 1,6 kvadratkilometer.

En annan teori om United Airlines flight 93 bygger på ett missförstånd från den lokala begravningsentreprenören Wally Miller. Han ska ha uppgett att han avslutat sitt arbete efter endast 20 minuter på platsen eftersom det inte fanns några kroppar. Miller ska också insett att det handlade om ett kraschat plan och att han därför inte kunnat klara av att ta hand om kropparna.

Dessutom finns det enligt officiella utredningar inga militära handlingar som styrker att någon gett order om att skjuta ner planet.

En annan teori om United Airlines flight 93 är planet var avsett att störta i Vita Huset, men att passagerarna lyckades övermanna kaparna och ändra planets rutt.

Den sammanstörtade bygganden World Trade Center 7

Hur kunde en skyskrapa som inte träffades av ett plan kollapsa?

Teori: Byggnaden förstördes av en kontrollerad explosion.

Teoretikerna styrker bland annat sina påstånden på att fastighetsmagnaten Larry Silverstein, som vid tiden leasade byggnaderna i World Trade Center området i en tv-intervju ska ha använt uttrycket ”pull it” (dra det). Det ska ha tolkats som en order att spränga byggnaden.

Vad Silverstein menade var att dra tillbaka brandmännen som befann sig i byggnaden (termen ”pull it” används inte heller av sprängare när en byggnad ska sprängas) Nu styrker skeptikerna istället sin teori på att kollapsen endast tog 2,25 sekunder. Det snabba förloppet styrker teorin att byggnaden sprängdes.

Forskare som ifrågasatt den officiella förklaringen har undersökt platsen och hävdar att de hittat material som blir explosiva när de hettas upp. Det hävdas också att byggnaderna World Trade Center 1, 2 och 7 ska ha varit preparerat med tonvis med explosivt material.

Officiell förklaring: En slog fast att okontrollerade bränder som spred sig när byggnad ett och två kollapsade fick Wolrd Trade Center 7 att störta samman. Enligt utredningen brann det dessutom i sju timmar i byggnaden.

Vattenledningarna till sprinklersystemet hade dessutom blivit förstörda och det saknas också bevis för att explosivt material har hittats på platsen. Det saknas också bandupptagningar som bevisar att några explosioner hörts.

En troligt förklaring till de påstått explosiva materialen är att det handlar om färgrester från tiden då husen byggdes. Beräkningar visar att 1,2 miljoner ton byggnadsmaterial förstördes i attacken. En undersökning från USA:s geologiska myndighet slår också fast att det saknas rester av explosivt material.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.