En irakisk soldat håller vakt mot Isis-rebeller vid den irakiska staden Taji, nära Bagdad. Foto: TT

Terroristexpert: ”Sekterism sprider sig i Irak”

Uppdaterad
Publicerad

Styrkor från rebellgruppen Isis befinner sig nu nära den iranska gränsen på sin framfart mot den irakiska huvudstaden Bagdad. Och i spåren av konflikten ökar de religiösa spänningarna i området, enligt terroristexperten Magnus Ranstorp.

Natten mot fredagen intog styrkor från den extremistiska gruppen Isis städerna Jalawla och Saadiyah i provisen Diyala. Området ligger nära den irakiska gränsen till Iran, och frågan är nu huruvida landet kommer att ta på sig en mer aktiv roll i den pågående konflikten.

Enligt Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan, är Iran redan involverat genom att man bistår den irakiska regimen med rådgivning och militärt bistånd i form av två bataljoner från det Revolutionära gardet.

Terroriströrelsen IS

Och trots att Isisstyrkorna nu befinner sig nära den iranska gränsen är landets militär fullt kapabel att stå emot rebellernas framfart, enligt Magnus Ranstorp.

– Visst är det farligt att de är nära gränsen, men den iranska militären kan slå tillbaka om de blir involverade.

Religiösa spänningar

Utvecklingen i området tyder nu på att Irak närmar sig en situation liknande den som råder i Syrien, där religiösa spänningar och sekterism ökar i ett redan spänt läge. Och ökande sekterism är också är en förklaring till att man från iranskt håll försöker bistå den irakiska shiamuslimska regimen i kampen mot mot de sunnitiska Isis-rebellerna, enligt Magnus Ranstorp.

– Iran ger militära råd och ledaren för Quds-styrkan, som skickats till Irak, är den legendariske Qasem Soleimani, som tidigare varit på plats i Damaskus och varit rådgivare när Hizbollah krigat i Syrien. Det är helt naturligt att de hjälper sina shiabröder.

Och enligt Magnus Ranstorp fokuserar nu den irakiska regimen på att med alla tillgängliga medel skydda landets huvudstad från rebellernas framfart.

– Det pågår en febril koordinering mellan Malaki-regeringen och irakiska militära styrkor för att kunna skydda Bagdad, men också för att slå tillbaka mot viktiga nyckelplatser som staden Tikrit, som Isis intog under torsdagen.

Fångar ansluter sig

Att Isis-styrkornas framryckning sker i en till synes snabb takt kan delvis förklaras med att man fått ökande resurser i form av fångar som släppts ur de fängelser som stormats under rebellernas framfart, enligt den svenske terroristexperten.

– De är skolade att slåss mot amerikanska styrkor, har mycket vapen och plundrar även längs med vägen. Och det råder ingen avsaknad av resurser, då 3.500 fångar släppts efter att man stormat flera fängelser. På fängelserna har det funnits anhängare, och på så vis har fler personer anslutit sig.

”Har inget val”

Enligt Magnus Ranstorp är det svårt att sia om huruvida Isis-rebellerna, som har ett rykte om sig att regera med stor brutaliet och som av terrorgruppen al Qaida betecknas som ”extrema”, har ett utbrett stöd bland irakierna.

– Folk får bara finna sig i det, de har inget val, och de som är direkt i skottlinjen flyr. Gruppen regerar med fruktan, men å andra sidan ägnar de sig åt ”glassutdelning” och ser till att allt fungerar. Men det kommer bland annat direktiv om att kvinnor ska hålla sig inomnhus och de regerar i linje med sharia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet