Ett tjugotal personer har dödats i en misstänkt terrorattack mot Pakistans största flygplats i Karachi. Foto: TT

Flygplatsen i Karachi ”rensad”

Uppdaterad
Publicerad

Pakistanska säkerhetsstyrkor hävdar omigen att de ”rensat” Karachis flygplats från angripare – efter nattens terrorattack som uppges tagit minst 34 liv. Landets talibanrörelse tar på sig skulden för dådet.

”Vi genomförde attacken på Karachis flygplats som hämnd för Hakimullah Mehsuds död”, säger de pakistanska talibanernas talesman Shahidullah Shahid till nyhetsbyrån AFP.

Mehsud, en av talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) ledare, dödades i en amerikansk drönarattack i november. Shahid avfärdar också Islamabads invit till fredssamtal som ett ”krigsverktyg”. Premiärminister Nawas Sharifs regering lyckades nå en vapenvila med TTP i början av mars, men den avbröts efter en månad.

Skottlossning

”Attacken är ett meddelande till den pakistanska regeringen om att vi fortfarande är levande och kan reagera på att oskyldiga människor mördas i bombattacker i sina byar”, säger Shahid enligt den pakistanska tidningen Dawn. TTP hävdar att Karachi-attacken varit planerad till tidigare, men skjutits upp eftersom fredsförhandlingar pågått.

På flygplatsen hävdar samtidigt säkerhetsstyrkor att de ”rensat” området på angripare, nära tolv timmar efter att belägringen inleddes.

– Attacken är över och vi har rensat området från alla militanta angripare och vi kommer att lämna över flygplatsen till luftfartsmyndigheten, säger Sibtain Rizvi, talesperson för specialförbandet Rangers.

Uttalandet kommer bara två timmar efter att säkerhetsstyrkorna återupptog insatsen, då explosioner och skottlossning hördes. Enligt pakistanska The Express Tribune befann sig då fortfarande tre angripare inne i byggnaderna.

Tungt beväpnade

Det var strax före midnatt lokal tid som de tio gärningmännen gick till attack mot Jinnah-flygplatsen. De var tungt beväpnade med raketgevär, handgranater, automatvapen och sprängmedel.

– Jag hörde intensiv skottlossning, sedan såg jag terroristerna skjuta mot säkerhetsstyrkorna. Tacka Gud för att jag är vid liv, berättar ögonvittnet Sarmad Hussein.

Attacken ägde rum vid en mindre terminalbyggnad på den hårt trafikerade flygplatsen. En anonym säkerhetskälla säger att terroristerna försökte kapa ett plan, men utan att lyckas.

– De var klädda i säkerhetstjänstens uniformer, säger en pakistansk polis till The Washington Post.

Hårda strider

Under flera timmar rasade hårda strider med militären, som i gryningen meddelade att flygplatsområdet var ”rensat” – för första gången. Förutom angriparna uppges 14 människor ha dödats i striderna, de flesta säkerhetspersonal, men även fyra anställda på flygplatsen.

Två kraftiga explosioner som hördes inifrån flygplatsen under natten tros ha orsakats av självmordsbombare som utlöst sina sprängladdningar. Reuters skriver att vissa att angriparna var uzbeker.

Tidigare i går dödades minst 23 människor i kombinerade vapen- och självmordsattacker i Pakistan, nära gränsen till Iran. Bland offren fanns flera shiitiska pilgrimer.

Jinnah-flygplatsen

  • Jinnah International Airport är Pakistans största flygplats för internationell och inrikes trafik.
  •  Den ligger i miljonstaden Karachi, landets största stad som också är en stor hamnstad.
  •  Flygplatsen är uppkallad efter Muhammad Ali Jinnah, som betraktas som landsfader.
  •  Jinnahflygplatsen har två rullbanor och kapacitet för 15 starter och landningar per timme.
  •  Pakistans luftfartsmyndighet har sitt högkvarter på flygplatsen.

Källa: Jinnah International Airport (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.