Terrorvarningen: Lämna Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattacken mot en turistbuss i söndags, tar nu Jihadistgruppen Ansar Beit al-Maqdi på sig ansvaret och hotar med nya attentat.

Jihadistgruppen Ansar Beit al-Maqdis har tagit på sig skulden för söndagens självmordsbombning mot en turistbuss på Egyptens Sinaihalvö. Tre sydkoreanska turister och deras egyptiske chaufför dog i attacken och flera människor skadades.

I ett uttalande från Ansar Beit al-Maqdi på tisdagen hette det att en av dess ”hjältar” genomfört dådet.

Explosionen ägde rum nära gränsövergången Taba mot Israel. Det var den första riktade attacken mot turister sedan militären avsatte Muhammad Mursi som president i somras.

Hotar med nya attacker

På Twitter finns också en varning som sägs komma från gruppen, där man utlovar fler attentat mot turister.

Där står: ”Vi uppmanar turister att lämna landet före vår deadline går ut”. Den deadline man säger sig ha satt är 20 februari.

Gruppen har tidigare sagt att man inte lägger upp meddelanden på Twitter, men uttalanden från det aktuella twitterkontot har vid tidigare tillfällen dykt upp på webbsidor som gruppen säger sig stå bakom.

Utrikesdepartementet diskuterade reserekommendationerna till Egypten under tisdagen men bestämde att dagens rekommendation ligger fast. I dagsläget avråder man från onödiga resor till Egypten, undantaget till turistorterna vid Röda havet.

Resebolagen följer utvecklingen

Researrangören Ving har för närvarande 335 gäster på turistorterna vid Röda Havet och uppger att man noga följer UD:s råd.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer och skulle UD komma med en avrådan så följer vi självklart den. Sedan finns det lite olika nivåer på rekommendationerna, från där man tar hem gästerna inom några dagar till att man tar hem dem direkt, säger Barbro Holmberg på Vings presstjänst.

Även Fritidsresor följer utvecklingen i Egypten noga. Arrangören har sammanlagt omkring 530 svenska gäster på plats, varav 85 i området kring Sharm-El-Sheik där terrorgruppen Ansar Beit al-Maqdi har sitt starkaste fäste.

– All information vi får från våra värdar på plats tyder på att läget är lugnt på turistorterna, säger Mathias Bergendahl som är pressinformatör på Fritidsresor, och tillägger:

– Men vi har ändå gått ut med information till våra gäster i hela Egypten om att vi noga följer UD:s rekommendationer och kommer att hålla kunderna informerade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.