Många av världens största klädkedjor – som H & M, amerikanska Wal-Mart, spanska Zara och brittiska Marks & Spencer – tillverkar plagg i fabriker i Bangladesh. Minimilönen för en textilarbetare har varit 1.662 taka, omkring 180 kronor, i månaden.
Krävde mer
Efter veckor av protester sammankallade regeringen en krisgrupp som i torsdags beslutade om att i höst höja minimilönen till 3.000 taka, cirka 320 kronor, i månaden.
Men beslutet om höjningen tände en ny gnista av uppror, då textilarbetarna och deras fack enligt AFP krävde minst 5.000 taka i månaden.
Våldsamheter utbröt på flera platser i huvudstaden Dhaka, där demonstranterna mötte hårt motstånd från kravallpoliser som försökte skingra folkmassor med tårgas och batongslag. Över 5.000 demonstranter samlades i den finare stadsdelen Gulshan där även butiker plundrades. Runt 3.000 protesterade i det närliggande området Mohakhali, där man attackerade textilfabriker.
Påverka regeringen
”Oroligheter i Bangladesh hör tyvärr inte till ovanligheterna. Från H & M:s sida har vi tillsammans med andra företag länge försökt att påverka regeringen i Bangladesh att höja minimilönen”, svarar Katarina Kempe på H & M:s informationsavdelning via epost.
Hon konstaterar att beskedet om en höjning är ett steg i rätt riktning, men att det är viktigt att ”lönerna revideras regelbundet och inte som hittills, med många års mellanrum”.
H & M, som handlat med Bangladesh sedan 1980-talet, säger att företagets närvaro i landet är ”långsiktig”.
”Vi förstår frustrationen och utnyttjar vår närvaro i landet till att försöka påverka situationen”, uppger Kempe.
”Levnadslön”
Oberoende organisationer anser att utländska bolag verkligen kan påverka.
-Internationella företag har både ett ansvar och en möjlighet, säger Helena Markstedt på organisationen Fairtrade som granskar bland annat arbetares villkor i tredje världen.
Hon konstaterar att minimilöner – som ofta också blir standardlön – inte räcker att leva på. Fairtrade talar hellre om ”levnadslöner” som är realistiskt anpassade till kostnadsläget i landet.
-Det är viktigt att tillåta facklig organisering och återkommande lokala förhandlingar, säger Markstedt som anser att ”allt fler företag förstår vikten av att samarbeta och att ta sitt ansvar”.
Grim Berglund/TT