Tillverkning av ebolavaccin påbörjas

Publicerad

Läkemedelsjätten GSK påbörjar tillverkning av 10 000 doser ebolavaccin, som främst är tänkt till vårdpersonal och andra riskgrupper.

Hittills har 4 951 personer dött och 13 567 människor smittats av ebola i åtta länder, enligt Världshälsoorganisationen (WHO), uppgav Reuters på fredagen.

WHO har uppmanat flera läkemedelsbolag att skynda på processen för att ta fram ett vaccin mot virussjukdomen, något som normalt sett tar många år.

Ebolautbrott

GSK är ett av flera företag som arbetar med att få fram ett vaccin och hittills har bolaget genomfört lovande förkliniska tester på schimpanser. Nu pågår så kallade fas ett-studier i USA, Storbritannien, Mali och Schweiz och om de visar att vaccinet är säkert och har en god effekt ska 10 000 doser finnas redo att skickas ut, uppger GSK.

I första hand ska vårdpersonal i Sierra Leone, Guinea och Liberia vaccineras.

Företaget hoppas ha preliminära svar på testerna i slutet av året, och slutliga svar i början på 2015.

I Spanien har inkubationstiden på tre veckor passerat för de 83 personer som kommit i kontakt med den smittade vårdpersonalen, utan att någon insjuknat. Men för att landet ska klassas som fritt från ebola måste ytterligare en treveckorsperiod passera, enligt WHO, rapporterar Reuters.

Fakta: Vaccin bekostas av Storbritannien

Kostnaden för att GSK ska tidigarelägga produktionen och för en av studierna finansieras med bidrag från ett internationellt konsortium, bestående av bland annat välgörenhetsorganisationen Wellcome Trust och brittiska staten.

Arbetet med vaccinkandidaten påbörjades av företaget Okairos, som köptes upp av GSK i maj förra året.

Källa: GSK (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet