Tio år för USA-korpralen Graner

Uppdaterad
Publicerad

Förre USA-korpralen Charles Graner dömdes till tio års fängelse och ”vanärande avsked” av en krigsrätt i Texas för att ha slagit och sexuellt misshandlat fångar i det irakiska Abu Ghurayb-fängelset, uppger AFP.

Graner var åtalad för misshandel, van- vård av fångar, tjänstefel och anstif- tan till övergrepp i Bagdadfängelset.

I dag framträdde han själv för första gången i rätten. Graner nämnde enligt Reuters flera högt uppsatta personer i fängelset som han hade klagat till angående förhållanden eller behand- ling som påtvingades fångarna.

Graner, tidigare fångvaktare i USA, sade att fångar sattes i isolerings- cell där de fick lite sömn och mat.

-Vi hade en fånge i en isolerings- cell... vi terroriserade honom, sade Graner och syftade på berövandet av sömn och mat.

När han talade med överordnade om saken blev han tillsagd att lyda order och fortsätta behandlingen, sade Graner.

Han och flickvännen Lynndie England, som också väntar på krigsrätt, blev symboler för fängelseskandalen våren 2004. England poserade bl.a. på bild med en fånge i koppel. På en annan pekar hon flinande på en fånges penis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.