En av de som dog i helikopterkraschen i Argentina var den franska simmaren Camille Muffat, 25 år, som tog ett guld, ett silver och brons i frisim vid OS i London 2012. Foto: TT

OS-stjärnor dog i helikopterkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Två unga franska OS-medaljörer och en världsberömd kvinnlig seglare fanns bland de tio dödsoffren när två helikoptrar krockade med varandra hundra meter upp i luften i Argentina. Olyckan inträffade i samband med en tv-produktion och sorgen i Frankrike är stor.

Fransmännen, med president François Hollande i spetsen, uttrycker nu sin bestörtning efter den tragiska helikopterolyckan i provinsen La Rioja, i nordvästra Argentina.

– Våra landsmäns bortgång är en stor sorg, sade Frankrikes president Francois Hollande i ett uttalande.

Olyckan inträffade vid 17 lokal tid på måndagen och tog samtliga passagerares liv.

– Två argentinare och åtta fransmän, säger Fabián Gordillo vid polisen i provinsen La Rioja om dödsoffren till den argentinska nyhetsbyrån Télam.

Den argentinska tidningen El Sol har under tisdagseftermiddagen publicerat en första video på när helikoptrarna kolliderar.

Skulle spela in äventyrsserie

Helikoptrarna var inhyrda för inspelningen av en äventyrsserie med överlevnadstema för den franska tv-kanalen TF1 där flera franska idrottsprofiler skulle medverka.

En av dem var simmaren Camille Muffat, 25 år, som tog ett guld, ett silver och brons i frisim vid OS i London 2012. En annan var boxaren Alexis Vastine, 29, bronsmedaljör i lätt weltervikt. Även den kända seglaren Florence Arthaud, 57, omkom. Hon vann 1990 den prestigefyllda tävlingen Route du Rhum, i vilken ensamseglare korsar Atlanten. Le Monde hyllar Arthaud som ett levande bevis på sin devis: ”segling är inte en machosport”.

Förundersökning om dråp

Tillsammans med de två argentinska piloterna och sex landsmän, som antingen jobbade med eller skulle medverka i tv-programmet, omkom de i kraschen.

Franska åklagare har påbörjat en förundersökning om dråp, vilket är standardproceduren när en fransk medborgare dör utomlands.

Olyckan skakar Frankrike

Camille Muffat

  • Född: 28 oktober 1989 i Nice.
  • Idrott: Simning.
  • Meriter: OS: guld 400 m fritt, silver 200 m fritt, brons 4x200 m fritt i London 2012. Har haft världsrekord på 800 m fritt och 400 m fritt (kortbana).

Alexis Vastine

  • Född: 17 november 1986 i Pont Audemer.
  • Idrott: Boxning.
  • Meriter: OS: Brons i lätt weltervikt i Peking 2008. EM: silver i Moskva 2010.

Här kan du läsa mer om dödskraschen i Argentina:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.