Nio bergsklättrare mördade på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Nio utländska bergsklättrare sköts ihjäl på ett hotell i Pakistan som hämnd för USA:s drönarattacker.

Den pakistanska talibanrörelsen tar på sig turistmorden, rapporterar AFP.

Den tidigare okända fraktionen Junood ul-Hifa genomförde attentatet, säger talesmannen Ehsanullah Ehsan som ringt upp nyhetsbyrån. Motivet var hämnd för att talibanernas andreledare dödades i ett amerikansk drönaranfall i maj.

Jundallah, som också tagit på sig attentatet, tros stå talibanerna nära.

Händelsen ägde rum i en avlägsen del av norra Pakistan och en militant grupp, Jundallah, säger sig ligga bakom attentatet.

– Dessa utlänningar är våra fiender och vi tar stolt på oss ansvaret för att ha dödat dem och kommer att fortsätta med liknande attacker i framtiden, säger talesmannen Ahmed Marwat i telefon till Reuters.

Jundallah har tidigare tagit på sig en rad attacker mot shiamuslimer i norra Pakistan.

Enligt myndigheterna har säkerhetspersonal skickats till området som är svårtillgängligt. Vägar saknas, och offren kommer att hämtas med helikopter.

Hotellet ligger i en avlägsen turistort nära ett basläger vid foten av Nanga Parbat, som med sina 8.125 meter över havet är ett av världens högsta berg.

De döda är nio utländska turister – fem ukrainare, tre kineser och en ryss – samt en pakistansk guide, uppger polis och de var på väg att bestiga berget Nanga Parbat i Gilgit-Baltistan området.

Det har ansetts som ett av de säkraste områdena i det oroliga Pakistan, även om militanta grupper har anfallit shiamuslimer även här på senare år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.