Kurdiska peshmerga soldater omringade på fredagen IS-extremister i ett hotell nära polishögkvarteret i Kirkuk, 29 mil norr om Bagdad. Foto: TT

Tiotals dödade i irakiska bombdåd

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal personer dödades under fredagen i bombdåd i flera irakiska städer – Kirkuk, Bagdad, Samarra och al-Ramadi.

Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) har inlett en stor offensiv mot Kirkuk, en av de största städerna i det kurddominerade norra Irak.

Enligt medier på plats attackerade IS staden från tre håll. Utegångsförbud rapporterades ha införts i Kirkuk, som har ungefär lika många invånare som Stockholm.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att en av kurdernas högst rankade officerare i staden, Shirko Rauf, dödades under natten till fredagen tillsammans med flera andra kurdiska krigare.

Enligt polisen i Kirkuk-provinsen attackerade militanta extremister kurdiska peshmerga-krigares positioner i fyra stadsdelar.

100 mil lång front

Kurdiska militärkällor sade att peshmerga hade slagit tillbaka gryningsattacker utförda av IS på olika håll utmed den över tusen kilometer långa frontlinjen.

Den kurdiska tjänstemannen Hemin Harami skrev på Twitter att 45 militanta extremister och sju kurdiska ”martyrer” dödades runt Kirkuk.

Minst sju andra peshmergakrigare dödades av den självmordsbombare vid en vägspärr nära staden Jawala i östra Irak.

En tidigare parlamentsledamot och fem andra personer dödades i ett attentat i al-Nukhaib, 400 kilometer vänster om al-Ramadi.

Bomber i Bagdad

Säkerhetskällor uppgav att minst 18 personer dödades av två bomber i ett affärskvarter i Bagdad. I stadens nordvästra del dödades tre personer när granater landade i ett bostadskvarter.

I den för shiamuslimer heliga staden Samarra dödade självmordsbombare tre personer vid en säkerhetskontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.