Foto: TT

Tiotusentals marscherar mot Compaoré

Uppdaterad
Publicerad

Nya massdemonstrationer mot Burkina Fasos regering skakar huvudstaden och demonstranterna kräver presidentens avgång. Minst 30 människor uppges ha dödats i de senaste dagarnas oroligheter och många fler har skadats.

Tiotusentals demonstranter i huvudstaden Ouagadougou deltar i en protestmarsch med krav om att president Blaise Compaoré, som suttit 27 år vid makten, avgår, enligt flera medier.

– Vi vill inte ha honom. Vi vill ha honom borta från makten. Han är inte vår president, säger demonstranten Ouedrago Yakubo till nyhetsbyrån Reuters, nära centrala Nationaltorget.

Mycket pekar också på att Compaorés tid vid makten är över. Fredagens demonstrationer kommer en dag efter att militären upplöst parlamentet och meddelat att en övergångsregering kommer att ta över under de kommande tolv månaderna tills nyval kan hållas. Demonstranter hade stormat och tänt eld på parlamentsbyggnaden, och tagit över den statliga tv-kanalen.

Många döda

Oroligheterna har också lett till omfattade våld. 30 människor har dödats och 100 har skadats under det senaste dygnet, enligt uppgift från regimkritikern Bénéwendé Sankara till AFP.

Han säger också att det inte är ”förhandlingsbart” att president Compaoré stannar kvar på posten och enligt Sankara ägnar sig presidenten nu åt att ”dupera folket”.

– Vi har länge sagt att han måste lämna sin post. Hans avgång är inte förhandlingsbar.

Vägrar ge upp

Sankaras uttalande kom som ett svar på Blaise Compaorés överraskande förkunnade i ett tv-tal att han inte alls – som tidigare hade påståtts – hade avgått och att han var öppen för samtal om ett maktskifte.

– Jag har hört budskapet, sade Compaoré och meddelade samtidigt att det tidigare utfärdade undantagstillståndet dragits tillbaka.

Att Compaoré skulle lyckas rädda sig kvar vid makten är tveksamt, enligt många bedömare.

Det var ett förslag på en grundlagsändring, som skulle ge president Blaise Compaoré möjlighet att sitta kvar vid makten, som fick hundratusentals demonstranter att tidigare i veckan ge sig ut på gatorna runtom i landet för att visa sitt missnöje. Regeringen drog tillbaka förslaget om ändrad konstitution, men då var det redan för sent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.