Färre narkomaner dör i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Medan antalet narkotikarelaterade dödsfall i Sverige är högre än någonsin har det skett ett trendbrott i Danmark. Danska Sundhedstyrelsen tror att trendbrottet delvis har att göra med de skadereducerande initiativ som införts.

2012 registrerade danska Rikspolisen 210 narkotikarelaterade dödsfall, efter att konstant ha ökat under senare år. År 2011 toppades antalet registrerade dödsfall med 285 dödsfall relaterade till narkotika.

I Sundhedstyrelsens rapport för 2013 ger man möjliga förklaringar. Det kan vara tal om förändringar på drogmarknaden men de tror att nya insatser som har med helhetssyn och skadereduktion att göra haft betydelse. Heroinkliniker, fixerum och kvalitet i läkemedelsordinerad behandling tros ha haft betydelse att färre dör.

Fixerum välbesökt

På Vesterbro i Köpenhamn ligger sen 15 månader tillbaka Danmarks första fasta fixerum, rum där man under övervakning av sjukvårdspersonal kan ta medhavda droger. Föreståndaren Rasmus Koberg Christiansen är försiktigt optimistisk men tror att det tar längre tid att se resultat.

– I de länder som har fixerum har det tagit några år att knäcka kurvan, men det är klart vi kommer närmare missbrukaren och vi kan gå in och agera om det blir farligt.

130 överdoser- ingen har dött

Sedan starten har man haft 120.000 besök och 130 överdoser, men ingen har dött.

– Om man får en överdos finns det personal som kan göra en insats som medför att överdoseringen blir neutraliserad och stoppad. Allt färre tar sina droger på gatan och narkotikaavfallet har minskat drastiskt, säger Rasmus Koberg Christensen.

Sanne och Kim kommer hit några gånger i veckan.

– Jag är beroende av kokain och kommer hit för att det finns sjuksköterskor här. Jag vill inte vara ensam om något skulle hända, säger Sanne.

–  Det är det bästa som skett för en missbrukare. Vi kan vara ifred och här finns rena nålar och även om polisen kommer gående igenom här så tar de inte våra verktyg, säger Kim.

Svenskar och metadonflyktingar

Många av besökarna är också svenskar. För bara några veckor sedan hade man en incident med en svensk flicka som tog en överdos heroin.

– Om vi hade avvisat henne och hon hade gått ut på gatan och tagit sin drog så är chansen stor att hon varit död, säger Rasmus Koberg Christiansen. Han berättar också att en del av de svenskar som kommer hit kallar sig själva för metadonflyktingar och säger att de blivit utslängda ur svenska behandlingsprogram.

På frågan om fixerum och heroinkliniker gör det för lätt för narkomaner att upprätthålla sitt missbruk, att samhället gett upp, svarar han;

– Det är en fråga vi ofta får men det är inte någon som skulle önska sin värsta fiende att hamna i hårt drogmissbruk på Vesterbro i Köpenhamn. Det är benhårt och det är ingen som gör det av fri vilja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.