• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: TT

Greklands reformlista godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Finansministrar i den så kallade Eurogruppen har godkänt en förlängning av stödet till Grekland med utgångspunkt i den reformlista som tagits fram av den grekiska regeringen, skriver Slovakiens finansminister Peter Kazimir på Twitter.

Han tillägger att det återstår ett tungt arbete för den grekiska regeringen att slutföra före utgången av april, då reformförslagen ska vara omvandlade till konkret lagstiftning.

Eurozonen har krävt att Grekland ska ta fram en lista med förslag på reformer om landet vill ha en förlängning av stödprogrammet. Listan lämnades in till den så kallade Trojkan – EU-kommissionen, ECB och Internationella valutafonden – natten till måndag, och har nu alltså bedömts vara tillräckligt omfattande för att stödprogrammet ska kunna förlängas i fyra månader.

De föreslagna reformerna inkluderar bland annat matkuponger för de fattigaste, åtgärder mot skatteflykt, gas- och tobaksmuggling och förtidspensioner.

IMF-chefen skeptisk

Internationella valutafondens chef, Christine Lagarde, uttrycker ändå en viss skepsis mot reformförslagen, i synnerhet de som avser pensioner och arbetsmarknadsåtgärder, rapporterar Reuters.

– På en hel del områden, inklusive kanske de viktigaste, har listan inte förmedlat en tydlig försäkran att regeringen har för avskit att genomföra de planerade reformerna, säger hon, enligt nyhetsbyrån.

IMF, EU och ECB har sedan 2010 beviljat nödlån på sammanlagt 240 miljarder euro till Grekland. Men efter ett nyval i januari har en grekisk vänsterregering, under premiärminister Alexis Tsipras, krävt en omförhandling av lånevillkoren och större budgetutrymme för att kunna satsa mer på de mest utsatta i krislandet. Greklands skuldbörda är på 176 procent av BNP:n.

Nu är det upp till Eurogruppens medlemsstater att på nationell nivå också godkänna en förlängning av stödprogrammet.

Fakta: Grekiska löften i korthet

Åtgärder för att hjälpa de mest utsatta i den krisande ekonomin, med en arbetslöshet på över 25 procent och inkomstras på över 30 procent sedan 2010, kommer enligt den grekiska regeringens reformlista inte påverka uppsatta budgetmål.

Utöver åtgärder mot skatteflykt och korruption utlovar Greklands regering bland annat även en konsolidering av landets pensionsfonder och att pensionsregler som främjar förtidspensioner skrotas. Löften om att fullfölja påbörjade privatiseringar ingår också.

Justeringar av löner för offentliganställda ska enligt grekiska löften inte påverka den samlade lönekostnaden för statsapparaten. Och åtgärder för att få upp minimilönerna i landet kommer inte vidtas utan konsultation med långivarna och andra parter.

I utbyte hoppas Aten bland annat få ett mjukare budgetmål jämfört med tidigare låneavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.