Foto: KITV

Tsunamivarningen nedgraderad på Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Den befarade tsunamin på Hawaii uteblev. Delstatens guvernör Neil Abercrombie har nu nedgraderat den utfärdade varningen.

De första vågorna slog in mot land vid halvtio på söndagsmorgonen svensk tid. De högsta vågorna var omkring en och en halv meter och inom kort stod det klart att den befarade tsunamin uteblev.

Vid lunchtid nedgraderade guvernören varningen, men hamnar och stränder runt om på ögruppen var vid lunchtid svensk tid fortfarande stängda. Kraftiga underströmmar i havet gör det riskfyllt att vistas nära och i havet. Vågorna nådde land när det var natt på ögruppen och därför var stränderna mer eller mindre tomma på folk.

Myndigheterna på Hawaii uppmanade tidigare människor att lämna låglänta områden och tv-bilder från ögruppen visade människor som köade i sina bilar för att sätta sig i säkerhet.

Trots att vågorna var små har tsunamivågor betydligt större kraft än vanliga vågor och även små vågor kan orsaka stor förödelse. Geologen Gerard Fryer säger till nyhetsbyrån AP att en tsunamivåg på 1,5 meter har kraft nog att översvämma två kvarter räknat från strandkanten.

– Just nu verkar det inte som att det är så mycket som har hänt. Det verkar som om de har svårt att beräkna vad som kommer att hända. Alarmet har gått på flera gånger under kvällen. Folk vet att de ska hålla sig borta från stranden och det har de gjort, sade Marianne Dillström Cooper som bor på Hawaii till SVT tidigare idag.

Skalvet skedde i Kanada

Det amerikanska tsunamivarningscentrumet PTWC (Pacific Tsunami Warning Cener) gick ut med en varning efter att ett jordskalv inträffade vid ögruppen Queen Charlotte Islands i British Columbia i Kanada vid fyratiden på söndagsmorgonen svensk tid. Skalvet mätte 7,7 på richterskalan.

Kort efter att skalvet inträffade bedömde man att skalvet inte skulle utlösa någon tsunami, men myndigheterna ändrade sig och gick ut med en varning. Det finns i nuläget inga uppgifter om att skalvet ska ha orsakat några personskador eller materiella skador i Kanada.

–Det kändes i stora delar av British Columbia men det finns inga skaderapporter just nu, enligt Earth Quake Canada.

Invånare i södra British Columbia sade dock att det inte kändes i någon av de stora städerna Victoria och Vancouver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.