Tuffa tider för Frankrike och Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italiens budgetunderskott blir större än väntat och den franska regeringen aviserar massiva skattehöjningar.

-Italien kommer att ha ett budgetunderskott på runt 2 procent i år, säger premiärminister Mario Monti.

Det är betydligt mer än väntat. Tidigare bedömningar räknade med ett underskott på 1,3 procent av BNP i år. 2011 var underskottet 3,9 procent, och Italien strävar efter att få ner underskottet till 0,5 procent 2013.

Krisen inom EU

Ökade lånekostnader och minskade skatteintäkter ligger bakom den försämrade prognosen

Fransk skattehöjning för miljarder

Den franska regeringen aviserade på onsdagen skattehöjningar för motsvarande runt 115 miljarder kronor de kommande två åren.

Höjningarna riktas särskilt mot storföretag, oljeindustrin, banksektorn och höginkomsttagare. De offentliga utgifterna ska också bantas.

Målsättningen är att få den franska statsbudgeten i balans till 2017 – något som inte hänt sedan 1970

Hollande måste klara EU:s krav

Socialisten Francois Hollande valdes till Frankrikes president så sent som i maj i år på löften om att satsa och inte spara sig ur krisen. Men han måste täppa igen ett hål på motsvarande runt 375 miljarder svenska kronor i den franska budgeten de kommande två åren om han ska klara kraven från EU.

Budgetunderskottet ska ner till 3 procent av BNP till 2013, vilket är maxgränsen för EU:s stabilitetspakt. I fjol var underskottet 5,2 procent och i år har Frankrike lovat att pressa ned det till 4,5 procent av BNP, enligt AFP.

Regeringens reviderade budget för 2012 väntas passera den socialistdominerade nationalförsamlingen utan problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom EU

Mer i ämnet