Foto: SVT

Tuffare regler för brittiska tidningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen vid News of the World väntas nu tuffare regler för de brittiska tidningarna.

I dag började rättegången mot cheferna på skandaltidningen News of the World för olagliga telefonavlyssningar och mutor. Sammanlagt står åtta personer åtalade i rättegången som beräknas pågå i sex månader.

Efter att skandalen avslöjades lovade mediemogulen Rupert Murdoch bot och bättring. Men för drygt ett år sedan presenterades den så kallade Leveson-rapporten som föreslog en ny och mera kraftfullt pressövervakning än den som gäller nu.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Enligt förslaget, som inom några dagar väntas bli lag, ska en tidning som ertappas med grova felaktigheter tvingas till en ursäkt lika stor som den felaktiga publiceringen. Dessutom kan företagen bötas på upp emot en miljon pund.

De tre största partierna och en majoritet av britterna står bakom förslaget, medan kritiker hävdar att lagen kan innebära inskränkning i yttrandefriheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet