Foto: TT

Tuffare regler ökar desperationen i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I dag inför Libanon de hårdare regler för invandring som landet tidigare annonserat. Ett uttalande som publicerades på en säkerhetsmyndighets webbplats på nyårsnatten fastslog att syrier enligt reglerna måste ansöka om olika sorters visum.

– Det kommer att driva folk in i ännu mer desperation, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty till TT.

Skäl som studier, företagande, genomresa och sjukvård finns med på listan av godkända anledningar till inträde, medan flyktingstatus inte gör det.

Under nästan fyra år har över tre miljoner syrier flytt kriget i Syrien, något som satt hårt humanitärt, ekonomiskt och politiskt tryck på landets grannar, speciellt Libanon, Jordanien och Turkiet.

Det här är första gången som Libanon kräver visum av syrier. Medborgare i de båda länderna har i årtionden fritt kunnat resa över ländernas gemensamma gräns.

Över en miljon flyktingar i Libanon

I oktober sa socialminister Rashid Derbas att Libanon i själva verket inte längre tog emot syriska flyktingar, annat än av ”humanitära skäl”.

Med en befolkning på fyra miljoner har Libanon i dag 1,1 miljoner flyktingar som registrerats av FN, samtidigt beräknas det finnas över en halv miljon oregistrerade flyktingar.     

– Libanon har tagit emot otroligt många flyktingar, det finns en gräns för hur mycket de klarar av. Lösningen är självklart inte visumtvång, utan omvärlden måste ta större ansvar. Amnesty är kritiskt till att EU-länder inte betalar vad de lovat när det gäller flyktingar i de syriska grannländerna, och inte heller tar emot flyktingar, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty till TT.

Flyktingarna i Libanon som bland annat bor på åkrar har skapat ett hårt tryck på skolor och sjukhus. Om flyktingarna i Libanon stannar kvar där permanent riskerar landets demografiska balans att rubbas. Eftersom de flesta flyktingar är sunnimuslimer kan det innebära att den sunnitiska gruppen kräver mer makt i framtiden.

Kritik från UNHCR

Den libanesiska regeringen vill inte kalla de nya reglerna för visumtvång, utan säger bara att reglerna för invandring från Syrien har skärpts.

”Målet är att få kontroll på säkerheten och den ekonomiska situationen och att övervaka närvaron av syrier på libanesisk mark, säger en anonym säkerhetskälla till AP.

– Vi vill ha något officiellt från regeringen som skissar hur systemet ska funka så att vi kan fortsätta att garantera att de mest utsatta flyktingarna kan ta sig genom. Regeringen säger att det ska komma så vi hoppas att det gör det snart, säger Ron Redmond på FN:s flyktingorgan UNHCR till BBC.

Utan någon politisk lösning i sikte som tillåter syriska flyktingar att resa tillbaka har grannländer ändrat sina regler för att hantera den långsiktiga utmaningen. Turkiet tillåter flyktingar att utbilda sig och ger tillgång till sociala skyddsnät vilket gör det lättare för de över en miljon syrier att komma in i samhället. Men Libanon och Jordanien har gjort det svårare för syrier att ta sig in i länderna och även försvårat för dem att få tillgång till tjänster när de väl kommit in.

Amnesty: Ökar desperationen  

I november meddelade Jordanien att landet inte längre kommer kunna förse de över 600.000 registrerade flyktingarna med sjukvård.

Att flera länder nu gör det svårare för människor att lämna Syrien ökar desperationen menar Elisabeth Löfgren på Amnesty.

– Flyktingsmugglare kommer att kunna göra sig ännu mer pengar, säger hon till TT och nämner de flertal ”spökskepp” med migranter som övergivits av smugglare i Medelhavet den senaste tiden som exempel på hur situationen utnyttjas.

Fakta: På flykt undan helvetet

Det syriska inbördeskriget bröt ut 2011 och har tvingat många på flykt. Omkring 200 000 människor tros ha dödats sedan mars 2011.

Omkring 3,3 miljoner människor syrier är registrerade som flyktingar. I Libanon och Turkiet handlar det om 1,1-1,2 miljoner i respektive land, i Jordanien 620 000, i Irak 230 000 och i Egypten 140 00 registrerade flyktingar, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Tre fjärdedelar av flyktingströmmen utgörs av kvinnor och barn.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.