Tuffare sanktioner ämne på EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

Utökade sanktioner mot Ryssland efter flygkraschen i östra Ukraina står högt på agendan när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag.

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill stoppa vapenaffärer med Ryssland, och införa sanktioner mot flygbolag och banker med koppling till Ukraina.

Frankrike har beslutat fullfölja leveransen av krigsfartyget Mistral till Ryssland i oktober, trots protester från Storbritannien och USA, enligt nyhetsbyråer.

– Vi kommer att fokusera rätt mycket på tragedin självfallet, tragedin och brottet med nedskjutningen av det malaysiska flygplanet. Men sedan också självfallet på den vidare situationen i Europa, säger den svenske utrikesministern Carl Bildt till journalister innan mötet, utan att vilja kommentera sanktionsfrågan.

Bildt betecknar situationen för Europa som strategiskt ”den farligaste” han kan komma ihåg. Enligt Bildt är huvudproblemet tillströmningen av tunga vapen från Ryssland till östra Ukraina. Flygplanstragedin är en konsekvens av denna, säger han.

Förutom krisen i Ukraina diskuteras också Irak och den eskalerande konflikten i Gaza. Mötet inleds av EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.