Turister i Kenya Foto: TT

Turister evakueras från Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals turister evakueras från Kenya efter ett förhöjt terrorhot i landet.

Brittiska UD har gått ut med en tydlig varning om möjliga förestående attacker

från terrororganisationen al-Shabaab.

Det är ett mycket drastiskt och ovanligt beslut som flera brittiska resebyråer nu fattat om att hämta hem turister från Kenyas kust. I går och i dag har hundratals brittiska medborgare avbrutit sin semester och lämnat landet. Och resebolagen har ställt in flyg till kuststaden Mombasa ända fram till oktober.

Framförallt gäller resevarningarna centrala Mombasa stad och kustremsan upp mot turistorten Mtwapa. Det råder just nu en förhöjd risk både för attacker och kidnappningar i dessa områden. Människor råds att undvika publika platser och särskilt folksamlingar. Diani Beach som är ett mycket populärt resmål för turister omfattas inte av varningen.

Nairobi omfattas

Även delar av Kenyas huvudstad Nairobi kan vara måltavla för terroristattacker. Särskilt gäller det stadsdelen Eastleigh och stadens slumområden. Ytterligare varningar har utfärdats för områden nära den kenyanska gränsen till Somalia.

Brittiska underrättelsekällor som SVT talat med vill inte närmare specificera över telefon vad som ligger bakom varningarna på grund av informationens känslighet.  Enligt uppgifter till SVT är en orsak till Storbritanniens agerande att man är trött på att Kenya inte tar säkerhetshoten på allvar.

Även Australien och Frankrike har nu uppdaterat sina varningar för resor till vissa områden i Kenya. Det kenyanska utrikesdepartementet har kallat resevarningar ”unfriendly” i ett uttalande. Resevarningarna ses som ett mycket hårt slag mot den redan hårt drabbade kenyanska turistindustrin.

Serie av terrorattentat

I den brittiska resevarningen anges mordet på islamistledaren Sheik Makaburi den 1 april som bidragande orsak till det ökade hotet vid Kenyas kust. Sheikh Makaburi intervjuades i programmet Korrespondenterna i hans sista större publika framträdande om hans syn på terrorverksamhet. I den intervjun stödde Makaburi all form av attacker, även den stora terrorattacken mot köpcentrumet Westgate i Nairobi i september förra året.

Kenya har på senare tid drabbats av en serie mindre terrorattentat som tillskrivits al-Shabaab. Detta efter att kenyanska myndigheter börjat arrestera mängder av människor utan giltiga visum. Främst har detta gällt personer med somatiskt ursprung. Den kenyanska polisen menar att det bland dessa gömmer sig jihadistceller, som planerar och utför attacker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.