Amerikanen Jeffrey Fowle ska ställas inför rätta i Nordkorea. Fowle misstänks för brott mot den nordkoreanska staten efter att ha lämnat kvar ett exemplar av bibeln på sitt hotellrum. Foto: TT

Turister inför rätta i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Två amerikanska turister som gripits i Nordkorea ska ställas inför rätta, meddelar landets nyhetsbyrå KCNA.

De två, Jeffrey Fowle och Matthew Miller, anklagas för brott mot den nordkoreanska staten.

– Deras fientliga handlingar är styrkta av bevis och av deras egna utsagor i förhör, uppger KCNA.

Ingen information om när de kan komma att ställas inför rätta har getts.

Lämnade en bibel

24-årige Miller greps i april sedan han uppges ha rivit sönder sitt visum och begärt asyl i landet.

Fowle, som det inte anges någon ålder på, greps även han i april, enligt uppgift för att ha lämnat kvar ett exemplar av bibeln på sitt hotell.

Förra året dömdes den amerikanske medborgaren Kenneth Bae, en missionär som greps i Nordkorea i november 2012, till femton års straffarbete.

I maj gick det amerikanska utrikesdepartementet ut med en varning till amerikaner att inte åka till Nordkorea på grund av ”risken för nyckfulla gripanden”, även om man reser med ett giltigt visum.

”Fientligheterna ska upphöra”

Nordkorea har också överraskande föreslagit att ordkriget och de militära fientligheterna med Sydkorea ska upphöra. I utbyte kräver Nordkorea att Sydkorea ställer in gemensamma militärövningar med dess allierade USA, rapporterar Reuters.

Förslaget om att sluta med provokationer, inte minst längs den omtvistade gränsen i Gula havet, kommer från den inflytelserika Nationella försvarskommissionen i Nordkorea.

”Sydkoreas regering borde ta ett djärvt beslut som svar på vårt särskilda erbjudande och ta ett stort steg mot en ny framtid för att få ett slut på ett skamligt förflutet”, heter det i ett uttalande från kommissionen enligt KCNA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.