Turkisk IS-gisslan hemma igen

Uppdaterad
Publicerad

De 49 turkiska medborgare som togs som gisslan av Islamiska staten (IS) i norra Irak i juni är i säkerhet hemma i Turkiet igen, säger landets premiärminister Ahmet Davutoglu.

De ska ha förts i säkerhet av Turkiets underrättelsetjänst natten till lördagen, och finns i staden Sanliurfa i södra Turkiet.

”Från djupet av mitt hjärta tackar jag familjerna som bibehållit sin värdighet”, skriver Davutoglu på Twitter. Han tackade samtidigt den turkiska underrättelsetjänsten MIT.

Det finns ännu inga uppgifter om hur frigivningen gått till.

Gruppen, bland dem diplomater, soldater och barn, togs till fånga på Turkiets konsulat i Mosul när IS intog staden. Gisslansituationen har bakbundit Natomedlemmen Turkiet när det gäller hotet från IS och Ankara har gjort klart att landet inte vill inta någon framskjuten roll i den allians mot jihadisterna som USA försöker samla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.