Manifestation mot mutmisstankarna som går högt upp i Turkiets toppskikt Foto: TT

Turkisk korruptionsskandal växer

Uppdaterad
Publicerad

Flera ministrars sönder åtalade i härva med mutor, bedrägeri och svindelri.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan ser den som en komplott mot regeringen, hävdar att det finns utländsk inblandning och hotar att kasta ut diplomaterEn korruptionsskandal som briserat i Turkiet växer och nu hotar premiärminister Recep Tayyip Erdogan att kasta ut diplomater.

Både inrikes- och ekonomiministerns söner finns bland totalt 16 personer som åtalades på lördagen i en affär som bland annat rör mutor, bedrägeri och svindleri. Miljöministerns son var däremot bland dem som – efter att ha gripits tillsammans med totalt 80 andra – släpptes efter förhör.

Totalt väntar enligt Reuters 24 personer på rättegång.

USA-koppling

Skandalen har vållat huvudvärk för premiärminister Recep Tayyip Erdogan, som på lördagen riktade anklagelser mot utlandet för vad han beskrev som ”provokationer”. Han har meddelat vissa utländska ambassadörer att de kan komma att tvingas lämna Turkiet, sade han själv i tv.

Vilka länder det är fråga sade inte Erdogan, men det har framkommit på andra sätt att regeringen irriteras av USA:s ambassad.

Ett grundläggande inslag i trätan är motsättningar som pågått i flera månader mellan det styrande, moderat islamistiska AK-partiet och en islamistisk opinionsbildare som lever i exil i USA.

Fethullah Gülen, som från USA leder rörelsen Hizmet, har många anhängare inom Turkiets polis och domstolar. Regeringen har för sin del planerat att stänga privatskolor som drivs av Hizmet.

Utrensningar

De senaste dagarna har regeringen också sparkat en rad anställda inom polisväsendet – bland dem Istanbuls polischef. Ersättaren Selami Altinok väcker uppmärksamhet genom sin brist på erfarenhet av polisarbete. Bara i fredags ska 17 statsanställda ha blivit petade från sina jobb.

Erdogans kritiker anklagar honom för att försöka skydda allierade till varje pris.

Chefen för den statligt ägda banken Halkbank är indragen i härvan. Enligt tidningen Hürriyet finns det misstankar om att banken deltagit i transkationer med Iran, som USA vill ha stopp på. Sanktionerna mot Iran är – trots en internationell uppgörelse nyligen om Irans ifrågasatta kärnenergiprogram- inte avförda från dagordningen.

Krisen oroar börsen och har fått Turkiets valuta att tappa i värde.

Fakta: Turkiet

Recep Tayyip Erdogan är Turkiets premiärminister sedan 2003.

Turkiet är enligt det statsskick som råder sedan 1920-talet en sekulär stat. Religiösa partier har bemötts med misstänksamhet inte minst från landets mäktiga militär. AK-partiet som regerar i dag beskrivs som milt islamistiskt och jämförs ibland med europeiska kristdemokrater.

Kraftmätningen mellan sekulära och religiösa krafter har fortsatt under AKP:s regeringsinnehav. 2012 dömdes 331 högt uppsatta militärer till långa fängelsestraff för att ha planerat en kupp mot regeringen.

Det hot regeringen uppfattar nu emanerar delvis från motståndare med andra religiösa intressen och vittnar om att det finns motstånd mot regeringen inom rättsväsendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.