Tusen döda ankor i kinesisk flod

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter att 16.000 döda grisar fiskats upp från en flod i Shanghai drabbas Kina av en ny skandal. Tusen döda ankor har hittats flytande i en flod i sydvästra Kina, men myndigheterna försöker tona ned oron.

Att sopor, industriavfall – till och med döda djur – kommer flytande längs floderna som rinner genom Kinas storstäder och fabriksområden är i sig inget ovanligt. Det är mängden upphittade djurkadaver som nu skakar befolkningen.

– Jag är chockad, säger Tianjie Ma på Greenpeace i Peking till TT.

– Folk i hela Kina är oroade för kvalitén på sitt dricksvatten. De här incidenterna är allvarliga och upprörande.

Påverkat vatten?

De döda grisarna, som nu räknats till 16 000, flöt på floden Huangpu som står för över 20 procent av Shanghais dricksvatten. De ruttna ankorna, slängda i 50-60 svarta plastsäckar, hittades i floden Nanhe i Sichuanprovinsen.

Oro för att sjukdomar ligger bakom växer men myndigheterna förnekar det ska ha legat bakom och tjänstemän hävdar att det inte finns någon fara för dricksvattnet.

– Orsaken kan komma från foder eller väder. Smittsamma sjukdomar har initialt uteslutits då det inte funnits någon stor smittospridning i vårt område, säger Li Hongji, biträdande direktör för boskapsbyrån i Pengshan till statliga nyhetsbyrån Nya Kina om de döda ankorna.

Sopp-skämt

Men uttalandet möts med skepsis, bland användare av landets sociala medier där spekulationerna gått vilda.

Tillgång till rent vatten är en av Kinas största utmaningar framhåller Tianjie Ma på Greenpeace. Nästan 90 procent av allt grundvatten i landets storstäder antas vara förorenat, enligt myndigheternas egna mätningar och Greenpeace uppskattar att 320 miljoner kineser saknar tillgång till rent vatten.

– Att industrin smygdumpar avfall i floderna på nätterna känner vi till, men den här omfattande mängden dumpade djur hör inte vardagen till, säger Tianjie Ma.

Men de ivriga spekulationerna i sociala medier blandas också med en uppsjö av skämt. ”Först bjöds vi på fläsksoppa, och nu är även anksoppa tillgängligt”, skriver en användare av mikrobloggtjänsten Sina Weibo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.