SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Moskva. Foto: TT/SVT

Tusentals sörjer Boris Nemtsov

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravs den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov i Moskva. Tusentals sörjande och högt uppsatta politiker tar just nu farväl av en av Putins främsta kritiker.

Just nu står Boris Nemtsovs öppna kista offentligt placerad på Zacharovcentret i Moskva, ett center döpt efter den avlidne Sovjet-kritikern och fredspristagaren Andrej Sacharov. Tusentals sörjande har kommit för att ta ett sista farväl av den ryske oppositionsledaren som var kraftigt kritisk mot Rysslands president Vladimir Putin. Kön för att få visa sin vördnad för Nemtsov är en kilometer meter lång, uppger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson som är på plats.

– Det är vansinnigt mycket folk, många gråter och bär ljus. Många som är där kanske inte stöder honom politiskt, men det här mordet skrämmer många och visar vad som skett med det ryska samhället där det förs en hatisk kampanj mot oliktänkande. Hans död har blivit en symbol för att det har gått för långt och många är här för att visa sin avsky för det, säger Elin Jönsson.

Mordet på Boris Nemtsov

”Han kämpade för friheten”, står det på plakat och skyltar som folk bär i sina händer, skriver TT.

”En vändpunkt”

Sveriges ambassadör Veronika Bard Bringéus tror att många  uppfattar mordet som en vändpunkt i Rysslands historia.

– Många är nog lite rädda, för mordet är en signal att personer som tycker annorlunda politiskt kan gå ett sånt här öde till mötes. I en hatstämning som den som piskats upp blir det här följden, säger hon.

En av de som kommit till Zacharovscentret där Nemtsov ligger på lit de parade är Rigas borgmästare Nil Usjakov.

– Det är dåligt för ett land att inte ha en utvecklad opposition och det faktum att Nemtsov var ledare för oppositionen gjorde Ryssland starkare, säger Rigas borgmästare Nil Usjakov till den ryska tv-kanalen Dozjd.

Senare i dag kommer själva begravningen ske på begravningsplatsen Trojekurovskoje, där många kända ryssar är begravda, bland annat den mördade journalisten Anna Politkovskaja.

Boris Nemtsov sköts till döds i fredags på en bro nära Kreml, där han gick tillsammans med sin flickvän. Ingen har gripits för mordet, som skakat om Rysslands lilla och marginaliserade oppositionsrörelse. Många oppositionella och regimkritiker menar att mordet är beställt av Kreml medan regeringen hävdar att ett möjligt motiv är ett försök att smutsa ned Putins image.

– Han var vår strimma av ljus. Med hans hjälp tror jag att Ryssland skulle ha rest sig och blivit ett starkt land. Det är alla progressivas dröm i Ryssland, säger en av de sörjande, 80-åriga Valentina Gorbatova till AP.

Hedras av många politiker

Nemtsov, som blev 55 år gammal, var tidigare vice premiärminister under president Boris Jeltsins tid och sågs som en ung reformist. Men under Putins tid, förlorade han sin plats i parlamentet.

– Han var en känd mediefigur, trots att han inte syntes i de statliga medierna. Han var bullrig och tog plats. Han var en otrolig opitimist trots att han hade svårt att få ut sitt budskap i de traditionella medierna, säger Elin Jönsson och beskriver hur bilder på Nemtsov där han skrattar sitt karaktäristiska stora skratt visades bakom kistan på lit de parade.

Bland de som tagit farväl vid kistan i dag finns amerikanska ambassadören John Theft och förra premiärministern Mikhail Kasyanov, som gått in i opposition.

– Det är ett politiskt mord, skotten träffade inte bara Nemtsov utan oss alla, demokratin, civilsamhället och lugnet i landet, sade den Putin-kritiske ryske politikern Gennadij Gudkov.

EU-politiker nekas tillträde

– Han var aldrig rädd för någonting. Vi står alla i skuld till honom, citeras Ilja Jasjin, partikollega och nära vän till Nemtsov, av ryska medier.

Nemtsov stödde aktivt den ukrainska demokratirörelsen Euromajdan och därför hedras han i dag också av Ukrainas president Petro Porosjenko:

– För oss, ukrainare, förblir Boris för alltid rysk patriot och vän av Ukraina. Han har bevisat med sitt liv att det går att förena, bara man vill, säger Petro Porosjenko i ett uttalande som lagts ut på den ukrainska presidentadministrationens hemsida.

Ett par politiker från EU-länderna Polen och Lettland har nekats inresa för att delta i begravningen, däribland den polska senatens talman Bogdan Borusewicz som stoppades för att EU infört sanktioner mot ryska federationsrådets talman Valentina Matvijenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet