Foto: Scanpix

Svårt för hjälpen att nå fram

Uppdaterad
Publicerad

På Filippinerna vaknar invånarna till en fjärde mardrömsdag efter stormen Haiyans framfart. Längs med vägarna i Leyte-provinsen radas liken upp och problemen för hjälpen att nå fram växer.

Tre dagar har gått sedan stormen slog till med fruktansvärd kraft i Filippinerna. Fortfarande har hjälpinsatserna inte nått avlägsna områden, som Guiuan, en stad med 40 000 invånare i provinsen Östra Samar.

Men hjälpen är på väg, både i form av amerikanska hangarfartyg, svenska herculesplan och katastrofhjälp från Storbritannien, Australien, FN – och stormdrabbade grannlandet Vietnam.

Monsterorkanen Haiyan

Nattligt utegångsförbud i Tacloban

I den stormhärjade staden Tacloban har den filippinska regeringen infört nattligt utegångsförbud, placerat ut pansrade fordon och upprättat vägspärrar för att förhindra plundring, rapporterar AFP.

Ett nationellt katastroftillstånd råder i landet och nu är det en kamp mot klockan att hinna fram med hjälpen till de utsatta innan det är för sent.

– Vi har inte nog med vatten, och det vi har är inte rent nog. Men vi dricker det ändå, för att överleva, säger Tacloban-bon Roselda Sumapit till CNN.

”På fjärde dagen kommer ilskan”

Redan på måndagen kom rapporter om hur folk hade börjat döda varandra för mat och vatten. FN uppskattar att 2,5 miljoner människor i Filippinerna är i desperat behov av mat – 1,5 miljoner av dem är barn.

– Vid sådana här katastrofer har man en tre dagar lång lucka att nå fram med hjälp till människor. Har de inte fått något på dag fyra kommer ilskan, varnade FN:s utsände Sebastian Rhodes Stampa till The Telegraph.

I Taclobans hamn har överlevare målat meddelandet ”Hjälp. SOS. Vi behöver mat” med stora bokstäver. Det finns inte nog militär personal på plats för att bära bort de döda kropparna och dödsstanken ligger tung över Tacloban, rapporterar AP:s utsände. Militären har heller inga liksäckar att lägga kropparna i, eller elektricitet för att bevara dem.

Fortfarande osäkert hur många som dött

Dagar efter att den tropiska orkanen Haiyan dragit fram dyker bilder upp från mardrömsstormen. Amatörfilmen visar vindens otroliga styrka i den hårt drabbade staden Tacloban.

Samtidigt som bilder från katastrofområdet kablas ut där rader av döda människor kantar Taclobans gator är det fortfarande osäkert hur många som faktiskt omkommit i orkanen.

De officiella siffrorna från myndighetshåll är fortfarande långt lägre än vad organisationer på plats befarar. På tisdagsmorgonen uppdaterades den officiella dödssiffran till 1.774, samtidigt vittnar anonyma regeringsföreträdare om att upp till 10.000 personer kan vara döda – endast i Tacloban.

– Om det är sant så vet vi ju att andra provinser också är väldigt drabbade och då kommer dödssiffrorna att öka dramatiskt, säger Lars Moberg, SVT:s korrespondent på plats i Filippinerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet