En armébuss totalförstördes vid en av attackerna. Foto: TT

Minst sju döda i självmordsattacker i Kabul

Publicerad

I den afghanska huvudstaden Kabul gick på onsdagen två sjävmordsbombare till attack mot några armébussar. Minst sju människor dödades och ett flertal skadades. Attackerna inträffade bara en dag efter att ett säkerhetsavtal slutits med USA om att 12.500 soldater ska stanna kvar när Natos styrkor lämnar Afghanistan.

En attack utfördes i Kabuls västra delar nära universitetet, den andra i stadens östra delar. Minst sju människor dödades och 15 skadades. Talibanerna som kämpar för att driva bort de utländska styrkorna har tagit på sig dådet.

Attackerna inträffade bara en dag efter att den nytillträdda regeringen undertecknat ett säkerhetsavtal med USA om att 12.500 soldater ska stanna kvar när Natos styrkor lämnar Afghanistan. Enligt överenskommelsen stannar 9.800 USA-soldater i Afghanistan efter att Natotrupperna dragits tillbaka vid årsskiftet. De får sällskap av 2.700 Nato-soldater från bland annat Tyskland och Italien.

Svår balansgång

Tillsammans bildar de styrkan Resolute Support (ungefär Beslutsamt stöd) som ska träna och stödja landets armé och polis, skriver AFP.

För Ghani väntar nu en svår balansgång, där han å ena sidan vill fredsförhandla med talibanerna, som han sade i sitt installationstal, och å andra sidan måste hantera relationen till USA.

Ghanis företrädare Hamid Karzai förhalade säkerhetsavtalet i många förhandlingsrundor och över en loya jirga, ett nationellt rådslag som hölls i november i fjol, och lät bli att skriva under.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.