USA-ambassaden (i förgrunden) i Berlin med avlyssningsstation på översta våningen Foto: Scanpix

Tysk ilska: Inget No spy-avtal med USA

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska ilskan över USA är stor. Det ser inte ut att bli något avtal som garanterar att USA inte spionerar på Tyskland.

Det är den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung i München som avslöjar den tyska förbittringen över USA:s uppträdande.

Det kom till en kris i höstas när det avslöjades att USA:s spionorganisation NSA hade avlyssnat förbundskansler Merkels mobiltelefon.

USA:s avlyssning

Det blev en chock för tyskarna att inse de inte ansågs pålitliga av USA.

På väg att stranda

Däremot tycks USA anse att de engelskspråkiga länderna Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien är pålitliga. De tillåts alltså spela – till tyskarnas stora ilska – i en högre division.

Dessa stater har nämligen ett så kallat No spy-avtal med USA. En garanti att man inte spionerar på sina allierade.

Nu avslöjar Süddeutsche att förhandlingarna om ett No spy-avtal mellan Tyskland och USA håller på att stranda. De startades efter avslöjandena om avlyssningen av bland annat Merkel.

Tyskarna verkar få finna sig i att bli avlyssnade i fortsättningen också.

Får ingenting

Enligt tidningen säger nu högt uppsatta källor i Tysklands regering och i underrättelsetjänsten BND att USA  inte verkar intresserat.

USA vägrar till och med, enligt Süddeutsche, att garantera att man i fortsättningen avstår från att spionera på regeringsmedlemmar.

– Vi får ingenting, säger en källa till tidningen.

Den tyska underrättelsetjänsten BND:s chef har nu rekommenderat att man avbryter förhandlingarna och avstår från ett avtal, eftersom amerikanerna inte verkar vilja ge med sig.

Irritationen handlar också om att amerikanerna inte vill lämna upplysningar som sina tidigare förehavanden. De vill till exempel inte tala om från vilken tidpunkt förbundskansler Merkels mobil avlyssnades.

Tyskland funderar på åtal

Irritation vållar också att det i översta våningen på USA-ambassaden i Berlin finns en avlyssningsstation som täcker regerings- och parlamentsområdet.

Den tyska inlandsunderrättelsetjänsten, Författningsskyddet, vill ha tillträde till denna avlyssningsanläggning men USA vill inte samarbeta.

Tyskland hänvisar till ett internationellt avtal som förbjuder att ambassader används för den här typen av verksamhet och den tyske riksåklagaren funderar på att väcka åtal mot USA.

”Amerikanerna har lurat oss”

Tyskland har överraskats av USA:s ovilja att sluta ett No spy-avtal. I somras verkade amerikanska NSA vara villigt att gå med på ett sådant avtal. Det hette dock att Vita Huset måste godkänna det. Det skulle alltså vara Obama som tvekar om tyskarnas pålitlighet.

Tyskarna hade räknat med att pinsamheten med avlyssningen av Merkel skulle leda till ökad öppenhet från USA:s sida.

Süddeutsche meddelar att den tyska regeringen inte vill kommentera uppgifterna utan säger att man ”hoppas” på att det ska ”bli något” inom de närmaste tre månaderna.

– Amerikanerna har lurat oss, säger en bitter källa till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet