Journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström uppges ha förts bort när de var på väg ut ur byn Maaloula, nära Libanons gräns. Foto: Scanpix/SVT

Uppgifter till SVT: Så tillfångatogs svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

De bortförda svenskarna ska ha rört sig i Syriens mest osäkra områden tillsammans med en oerfaren guide.

De nya uppgifterna kommer från den syriske människorättsaktivisten Yasir Al-Sayed Issa, som är bosatt i Stockholm och stödjer den syriska oppositionen, men är fortfarande obekräftade.

Yasir Al-Sayed Issa startade en efterlysning av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström bland sina aktivistkolleger i Syrien så fort han fick höra vad som hänt. Bland annat har han talat med en aktivistgrupp som ska ha haft kontakt med journalisterna kort innan de försvann.

Syrienkriget

– Nyheten har hunnit sprida sig i området, och det som är säkert är att svenskarna var på väg ut ur Syrien på en liten bilväg tillsammans med en kvinnlig aktivist och hennes man som var deras chaufför, när de stoppades. Journalisterna ska ha förts bort medan de andra fick gå fria.

Enligt tidningen Expressen fördes journalisterna bort när de var på väg att lämna byn Maaloula.

Utsatt område

Enligt Yasir Al-Sayed Issa ska de svenska journalisterna ha avråtts från att resa in i Syrien.

– Det är i allmänhet väldigt riskabelt för journalister och aktivister att dokumentera och filma det som sker i landet. Och det område de befann sig i är särskilt utsatt eftersom till exempel Assad-regimen, Hizbollah och andra grupper är starkare där än på andra håll i landet, säger han.

– Utöver det hade den kvinnliga aktivist som hjälpte svenskarna in i Syrien och reste med dem ganska lite erfarenhet av att hjälpa journalister. Jag tror att säkerheten kan ha brustit där.

Laglös grupp bakom

Människorättsaktivister i Syrien verkar vara överens om att en liten men välkänd kriminell grupp har kidnappat svenskarna och att de hålls kvar i området där de greps.

– Det är en laglös grupp som har gjort sig skyldiga till kidnappningar av det här slaget tidigare. Med största sannolikhet försöker de pressa anhöriga eller den svenska regeringen på pengar, säger Yasir Al-Sayed Issa.

Han har själv fört vidare det han vet till utrikesdepartementet och understryker att de nu måste agera snabbt och utnyttja alla tänkbara kanaler.

– Om de avvaktar eller det dröjer för lång tid finns en stor risk att de säljs vidare till större kriminella grupper, då blir det mycket svårare att få dem frisläppta, säger han.

På UD:s presstjänst bekräftar man att två svenska journalister har förts bort i lördags förmiddag, men man säger sig inte ha information om vart, eller av vilka.

– Fallet utreds just nu av den svenska ambassaden i Beirut, säger Karin Nylund på UD:s pressavdelning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet