Den tidigare tyske regeringschefen Helmut Schmidt sågar EU och menar att de inte förstår sig på utrikespolitik. Foto: TT

Ukraina-krisen: ”EU lider av storhetsvansinne”

Uppdaterad
Publicerad

EU lider av storhetsvansinne, säger en av den västeuropeiska politikens verkliga veteraner, den förre västtyske regeringschefen Helmut Schmidt. Flera andra tyska politiker har på sistone börjat kritisera EU.

Helmut Schmidt, socialdemokrat, är 95 år men är fortfarande lika aktiv med att delge omvärlden sina synpunkter. Som västtysk regeringschef från 1974 till 1982 var han också beryktad för sina råd till världens ledare.

Fler kritiserar

Nu gör han det i den tyska tidningen Bild och han sällar sig därmed till en rad andra socialdemokrater som kritiserar EU:s hållning till Ukraina.

Krimkonflikten

Schmidt menar att tjänstemännen och byråkraterna inom EU inte förstår mycket av utrikespolitik. Det gäller även de flesta av EU-kommissionärerna.

Han menar att EU i förhandlingarna om ett samarbetsavtal med Ukraina – som egentligen skulle ha undertecknats hösten 2013 – på ett farligt sätt har tvingat Ukraina att ta ställning mellan öst och väst, alltså mellan Ryssland och EU.

Som före första världskriget

Schmidt menar att EU borde vara mera återhållsam i sin utrikespolitik. Han säger att han inte vill måla upp bilden av ett tredje världskrig men han menar att utvecklingen nu påminner om det som hände när Europa år 1914 fördes in i första världskriget.

Enligt en rubrik i Bild säger han också att han inte tror att Putin är beredd att starta ett krig.

Den fullständiga intervjun med Schmidt finns på bild.de, men detta är en betal-sajt. En sammanfattning av intervjun återges på fredagen i en rad tyska medier, till exempel av tidskriften Die Zeit.

Fler kritiserar

Han är inte den första tyske socialdemokrat som har kritiserat EU. Den förre regeringschefen Gerhard Schröder – som var förbundskansler från 1998 till 2005 – har på liknande sätt kritiserat EU för att man velat knyta Ukraina för nära till sig.

Schröder träffade häromveckan Vladimir Putin och har kritiserats för att han kramade om den ryske presidenten. Schröder är styrelseordförande i naturgasprojektet North Stream.

Även den nuvarande socialdemokratiska partiordföranden Siegmar Gabriel – som är förbundskansler Angela Merkels ställföreträdare – har i en tidningsintervju kritiserat EU av liknande skäl som Schmidt och Schröder.

Sårat ryska känslor

Också den förre kristdemokratiska förbundskanslern Helmut Kohl – som var regeringschef från 1982 till 1998 – har i ett uttalande kritiserat EU för att man inte tillräckligt tagit hänsyn till Rysslands känslor när det gäller ett närmande mellan Ukraina och EU.

Tyskland är ett av de EU-länder som är mest beroende av Ryssland för leveranser av gas. Det tyska näringslivet är också det land inom EU som har mest industriinversteringar i Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet