Ukraina lovar återhållsamhet

Publicerad

Ukrainas president Petro Porosjenko lovar att vara återhållsam samtidigt som ukrainska regeringsstyrkor närmar sig städerna Luhansk och Donetsk.

Under ett telefonsamtal med Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovade Porosjenko att utöva ”återhållsamhet” för att skona civila i den ukrainska militärens offensiv för att återta de områden som fortfarande hålls av proryska separatister.

Regeringsstyrkor lyckades i helgen återta kontrollen över rebellfästet Slovjansk och enligt uppgifter samlades ukrainska bepansrade fordon på torsdagen kring städerna Donetsk och Luhansk dit separatisterna dragit sig tillbaka.

I Luhansk hördes artillerield och invånare i Slovjansk sade till AFP att de hoppades att regeringen skulle hjälpa till med återuppbyggnaden av staden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.