Arsenij Jatsenjuk Foto: TT

Analys: Ukraina vill närma sig Nato

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den vapenvila som har utlysts i Ukraina under ”tystnadens dag” ser ut att hålla. Samtidigt meddelar landets premiärminister att Ukraina ska fortsätta närmandet till Nato och EU.

Ukraina kommer att utveckla samarbetet med försvarsalliansen Nato och har EU-medlemskap som långsiktigt mål, säger den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk.

– Ukrainas status som icke-medlem av något block kommer att avvecklas genom antagandet av en ny lag om grunderna för inrikes- och utrikespolitiken, säger han vid ett regeringsmöte.

Krimkonflikten

Natostandard

– Den ukrainska armén ska helt leva upp till Nato-standard.

Men även om EU-medlemskapet är den nuvarande regeringens slutmål, kommer det att kräva stora förändringar i landet, enligt Jatsenjuk.

– Vi måste förändra Ukraina till ett europeiskt land.

Samtidigt ser ”tystnadens dag”, en tillfällig vapenvila som utropats av Kiev, faktiskt ut att vara ganska tyst. Enligt AFP:s reportrar i staden Donetsk i östra Ukraina upphörde artilleribeskjutningen abrupt vid gryningen.

Fredssamtal mellan den ukrainska regeringen och separatisterna i öster, med syfte att få till en slutgiltig vapenvila, skulle ha inletts i Minsk i Vitryssland i dag. Dessa ser dock ut att skjutas upp till på fredag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krimkonflikten

Mer i ämnet