Utrikesminister Bildt beskriver de sanktioner som diskuteras mot Ryssland som mer djupgående än tidigare. Foto: TT

Väntan i Bryssel på nya bud mot öst

Uppdaterad
Publicerad

Tufft, tuffare eller någonstans mitt emellan? EU:s fortsatta sanktioner mot Ryssland är direkt kopplade till de närmaste timmarnas händelser kring konflikten i östra Ukraina – och kan rentav läggas på is i minst ett par dygn till.

– De vill ge vapenvilan en chans, säger en EU-källa anonymt till Reuters om de 28 EU-ländernas förhandlingar om ett nytt sanktionspaket.

– Om vapenvilan håller finns det en möjlighet att inte införa sanktioner överhuvudtaget.

Krimkonflikten

Enligt två Reuters-källor talas därför om att vänta i ytterligare 72 timmar – eller ända upp till en vecka – för att ge Ryssland och dess president Vladimir Putin en chans att vissa verkligt intresse för att lösa konflikten.

Nya samtal

”I princip” ska ändå EU-länderna redan ha enats om vilka nya åtgärder som ska tas till, uppger en EU-källa för AFP. Samtidigt ska nya diskussioner föras under eftermiddagen i dag för att detaljplanera till exempel vilka produkter med både militärt och civilt användningsområde som ska stoppas för export till Ryssland.

Tidsmässigt sammanfaller det med de förhandlingar som inleds mellan separatister och ukrainska representanter i Minsk i Vitryssland kring lunchtid. Först därefter kan det komma ett beslut.

Olja och idrott?

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond tillhör dem som ändå väntar sig ett sanktionsbeslut i dag.

– Om det blir en vapenvila, om den skrivs under och om den sedan implementeras så kan vi sedan fundera på att häva sanktionerna – men det finns en stor mängd skepsis kring om det här verkligen kommer att bli en riktig vapenvila, säger Hammond i en intervju med tv-kanalen Sky News.

Bland det som hittills läckt ut från förhandlingarna finns bland annat tal om exportförbud för allehanda oljeborrningsutrustning, utökade lånestopp i EU för statsägda ryska företag, samt åtgärder mot fler banker och energi- och försvarsföretag. Diskussioner har också förts om att sätta upp den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu på sanktionslistan. Däremot väntas den för EU så viktiga ryska gassektorn fortsatt inte beröras.

Även idrott och kultur kan komma att omfattas av sanktionerna, även om det i första hand mest lär handla om en varning inför framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet