Arsenij Jatsenjuk. Foto: TT

Ukrainas premiärminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk avgår. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Arsenij Jatsenjuk lämnade på torsdagen in sin avskedsansökan till parlamentet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han avgick i protest efter att ha kritiserat politikerna för att inte ha godkänt energilagar och den ökade budgeten för armén.

”Jag meddelar min avgång i samband med kollapsen av regeringskoalitionen och att statliga insatser blockeras” sa Jatsenjuk till parlamentet.

Krimkonflikten

Två partier lämnade tidigare under torsdagen regeringen, högerextrema Svoboda och den forna boxaren Vitalij Klitjkos parti Udar. Ledaren för Svoboda, Oleg Tjahnybok, sa att det nuvarande parlamentet skyddar ”statskriminella och agenter för Moskva”.

Enligt konstitutionen kan presidenten utlysa nyval om ingen ny regering kan bildas inom 30 dagar. President Petro Porosjenko välkomnade utvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet