Foto: TT/Montage

Ukrainska soldater dödade i Kramatorsk

Uppdaterad
Publicerad

Sex ukrainska soldater ska ha dödats när proryska separatister angrep en militärkonvoj utanför Kramatorsk – bara timmar efter att Ryssland uttalat sitt stöd för ”vägkartan för fred” som är tänkt att skänka lugn till landet.

Sex soldater dödades och åtta skadades på tisdagen när ett 30-tal separatister angrep en bepansrad fordonskonvoj utanför Kramatorsk i östra Ukraina, enligt det ukrainska försvarsdepartementet, rapporterar Reuters.

Separatisternas ”självförsvarsstyrkor” i staden förklarade för Interfax att två av arméns trupptransportfordon förstördes: ”Olyckligtvis dödades en av våra milismän. Fienden har retirerat”.

Krimkonflikten

Motgång för freden

Bakhållet dämpar förhoppningarna om en snar fred som tändes efter att Ryssland proklamerade sitt stöd för OSSE:s vägkarta för fred, som går ut på att lösa krisen genom förhandlingar.

Kreml skriver i ett uttalande att alla politiska fångar måste släppas och att Ukraina måste avbryta militäroffensiven:

”Vi förväntar oss, om Kiev åtar sig dessa steg, att ledarna för Donbass och Luhansks självförsvar kommer att svara lämpligt”.

Utrikesminister Carl Bildt reser till Ukraina 15-17 maj för att bland annat träffa landets regering, uppger UD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet