En stridsvagn som lämnats kvar från styrkorna i Donetskt folkrepublik (DNR) i den Ukraina staden Mariupol på fredagen den 13 juni. Foto: SHAMIL ZHUMATOV/Reuters

Ukrainska styrkor återtar stad

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor har återtagit kontrollen över hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina och hissat den ukrainska flaggan över stadshuset, uppger Ukrainas inrikesminister.

Ukrainska soldater omringade Mariupol som intagits av proryska rebeller och inledde en attack i gryningen, uppger Reuters.

Tidigare uppgav separatistkällor att fem av deras soldater dödats i striderna, men det fanns ingen omedelbar kommentar i relation till Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov uttalande att staden erövrats.

Ukrainas miltär på offensiven

Ukrainas militär genomför en omfattande militärinsats för att återta ett flertal städer som hålls av proryska separatister i östra Ukraina.

Tre personer uppges också ha dött efter ett bilbombsattentat i Donetsk sent i går kväll. Attentatet var riktat mot ledaren för den självutnämnda ”Folkrepubliken Donetsk” Denis Pusjilins bil, men han befann sig inte i bilen vid tillfället, skriver Interfax.

Ryssland anklagas för övertramp

Trots dialog mellan Ryssland och Ukraina verkar krisen inte vara på väg att lätta. I går anklagade Avakov Ryssland för att ha tillåtit separatister köra tre stridsvagnar över den ryska gränsen och in i Ukraina, uppger Reuters.

Brandbomber

Ryssland har enligt utrikesminister Sergej Lavrov inte sett några framsteg mot en lösning på krisen. Lavrov säger också att en ”orsak till särskild oro” är rapporter om att ukrainska styrkor har använt brandbomber – en anklagelse som regeringen i Kiev strängt tillbakavisar, enligt AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.