En ukrainsk soldat på vakt i Cherson-regionen där en by utanför Krim intogs att ryska trupper. Foto: TT

Ukraina: Ryska trupper intog by på fastlandet

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter kommer om att ryska trupper ska ha landstigit nordöst om Krim. Om det stämmer är det en allvarlig upptrappning av läget.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Ukrainska styrkor slagit tillbaka ett intrång från ryska trupper norr om Krim. De ryska trupperna ska ha försökt inta en långsmal landtunga som ligger utanför Krim enligt Ukrainas försvarsdepartement. Med hjälp av helikoptrar och bepansrade fordon har de tagit kontrollen över byn Strilkove som ligger cirka tio kilometer utanför Krim.

Gasanläggning intagen

Händelsen verkar vara den första där ryska trupper rör sig utanför Krim som de tog kontroll över för två veckor sedan. Det finns inga uppgifter om skottlossning eller skadade.

Krimkonflikten

Ukrainas försvarsdepartement beskriver dagens händelse så här:

”Enheter ur Ukrainas väpnade styrkor slog i dag tillbaka ett försök från ryska trupper att gå in i Chersonregionen vid Arbatskaya Strelka. Försöket slogs tillbaka direkt”. Den ukrainska nyhetsbyrån Unian uppger att ryska helikoptrar landade nära en naturgasanläggning som det tagit kontrollen över och vägspärrar har satts upp. En talesperson för gränsvakterna säger till nyhetsbyrån AP att det var omkring 120 soldater. I samtal mede ukrainska gränsvakterna ska de ryska trupperna hävdat att de skyddar anläggningen mot terroattacker. Det ska enligt ukrainska källor inte finnas någon omedelbar risk för konfrontation.

Oroande upptrappning

Enligt uppgift ska ukrainska trupper ha använt flygplan, marktrupper och flygburna trupper i operationen.

Uppgifterna har cirkulerat på Twitter sedan morgonen men gick först inte att få bekräftade. De innebär en upptrappning av det redan spända läget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet