Undantagstillstånd i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Egypten har utlyst undantagstillstånd för delar av Sinaihalvön efter att 31 soldater dödats nära attentat i provinshuvudstaden El Arish.

En självmordsbombare körde på fredagen in med bil i en militärpostering nära el Arish. 28 soldater dödades när bilbomben exploderade och tillrusande soldater utsattes för skottlossning och granateld. Tre timmar senare öppnade beväpnade män eld vid en vägspärr i stan och dödade ytterligare tre soldater.

Landssorg

Egypten har utlyst landssorg och statstelevisionens sändningar kantas av svarta sorgband. President Abdel Fattah el-Sisi höll på lördagen ett känslofyllt tevesänt tal till nationen där han lade skulden för attackerna på en ”bred utländsk konspiration” och sade att Egypten befinner sig i existensiellt krig med jihadister:

– Denna terroristattack stöddes av utländska händer som vill besegra armen som beskyddar Egyptens folk och dess vilja, sade den tidigare armechefen el-Sisi.

Kraftfull offensiv

Gårdagens attentat är de dödligaste mot egyptiska säkerhetsstyrkor på årtionden. Sedan militären avsatte den tidigare presidenten Mohamed Mursi förra året har militären genomfört en kraftfull offensiv mot militanta grupper i det svårkontrollerade området på norra Sinaihalvön nära gränsen till Israel och Gaza.  Ett tre månader långt undantagstillstånd införs nu i norra och centrala delar av Sinai. Egypten stänger också gränsövergången vid Rafah.

Ännu har ingen grupp sagt sig stå bakom dåden .

Den militanta gruppen Ansar Beit el Maqdis – som anses stå nära terroristorgansiationen IS, Islamiska Staten i Syrien och Irak – har tidigare tagit på sig liknande attacker i Egypten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.