Undantagstillstånd utlyst i Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Efter att demonstranter under dagen ockuperat finansministeriet valde Thailands premiärminstern under eftermiddagen att utlysa undantagstillstånd.

Ett tusental av de total tiotusentals demonstranter som marscherat genom huvudstaden bröt sig in i landets finansministerium som nu är ockuperat av de protesterande.

Aktionen följde på en stor protestmarsch med omkring 30.000 deltagare som krävde att premiärminister Yingluck Shinawatra, ska avgå.

Politisk kris i Thailand 2013

Även på utrilkesdepartementets område ska demonstranter ha tagit sig in. Demonstranter ska också ha tagit sig till arméns högkvarter och andra institutioner, för att uppmuntra statsanställda att ansluta sig till protesterna.

Demonstrationerna beskrivs av Reuters som de största sedan 2010, då stora protester skakade huvudstaden, och resulterade i att premiärministern under eftermiddagen valde att utlysa undantagstillstånd i och kring Bangkok.

Undantagstillståndet ger myndigheterna befogenheter att stänga av vägar, införa utegångsförbud, agera mot säkerhetshot och förbjuda användandet av elektronisk utrustning i specifika områden.

Amnestiförslag upprörde

Protestmötena tog fart förra månaden, utlösta av ett regeringsförslag om amnesti som de protesterande misstänkte skulle kunna öppna för premiärministerns bror Thaksin Shinawatra att återvända till landet utan att behöva avtjäna det fängelsestraff för korruption som han dömdes till 2008.

Förslaget har senare lagts på is, men demonstrationerna har fortsatt och kravet gäller nu Yingluck Shinawatras avgång. Många av demonstranterna betraktar henne som en marionett för Thaksin, som för närvarande befinner sig i landsflykt i Dubai.

Förtroendet för premiärministern ska debatteras i parlamentet i morgon. Tidigare har hon sagt att hon inte har för avsikt att avgå eller upplösa parlamentet.

Thitinan Pongsudhirak, politisk analytiker vid Chulalongkorn-universitetet i Bangkok säger att den här veckan blir avgörande. -Möjligheterna är mycket begränsade för regeringen, säger han.

Besökare manas till försiktighet

– Besökare uppmanas att iaktta försiktighet och undvika stora folksamlingar och demonstrationer så att man inte blir indragen i något. Man bör också hålla sig informerad om utvecklingen via lokala myndigheter och medier, säger Lena Tranberg på Utrikesdepartementets presstjänst med anledning av oroligheterna i Bangkok.

Den svenska ambassaden i Thailand uppdaterade sin hemsida med samma information i morse.

”Demonstrationerna har hittills genomförts utan våldsamheter, men kan stundtals leda till störningar i trafiken”, konstateras på hemsidan där man även listat ett antal platser där demonstrationer förekommit i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet