En ung afghansk i Kabul tatueras. Foto: TT

Underjordisk tatuering i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

De utländska soldaternas närvaro har satt sin prägel på det afghanska samhället på många sätt. Ett väl dolt fenomen är tatueringar.

Med inspiration från gaddade västerländska superstjärnor, och soldater, finns det i dag flera tatueringsstudior i Kabul.

– Många av mina kunder tycker om arga, aggressiva motiv kopplade till kriget. Men det finns vissa som vill ha romantiska motiv, som bilder av flickor, berättar tatueraren Reza Yousifi för nyhetsbyrån AFP.

Det är dock inget enkelt karriärval som han har gjort. Efter 2001 öppnade ett flertal studior i Kabul, men efter protester förbjöds verksamheten. Vissa mullor ser tatueringar som en form av självstympning – i strid med islamisk lag.

”De skulle kunna skära av min arm”

– Mina vänner som också är tatuerare har tidigare haft studior, men de greps och deras salonger stängdes, berättar Yousifi.

För att undkomma myndigheterna tatuerar han i hemlighet i en kompis skönhetssalong, och tar bara med sig verktygen när han har en kund.

Trenden ökar kraftigt, främst bland de unga. På ett litet källargym i Kabul syns bläcket på var och varannan arm. Men det som stolt visas upp här nere, måste skylas ute i samhället, konstaterar muskelbyggaren Basir.

– Upprorsmännen skär av folk fingrarna för att de röstar, så jag är rädd att de skulle kunna skära av mig armen för en tatuering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.