Många unga domare väljer att hoppa av efter ha blivit trakasserade av föräldrar och ledare.

Unga domare trakasseras av föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar ungdomsfotbollens seriespel i gång igen efter sommaruppehållet. Men för många föreningar blir det allt svårare att få tag på domare till de yngsta serierna. Orsaken är att många väljer att hoppa av efter att ha blivit trakasserade av föräldrar och ledare.

På Träkvistavallen på Ekerö utanför Stockholm råder det sommarstiltje. Här träffar SVT de båda 14-åringarna Emil Wranning och Tim Åkrok som extraknäckt som ungdomsdomare i knatteserien under våren. Men det är bara Emil som tänker fortsätta till hösten. Tim har fått nog av av alla nedsättande kommentarer.

– Nyligen skrek en tränare åt mig att jag var dum i huvudet och blind, berättar Tim Åkrok.

– Först tänker man ”vad är det han står och säger egentligen?”. Sedan tänker man att det är ju bara dumt. Det handlar om en knatteserie.

Tre av fyra slutar

Tim är långt ifrån ensam om sitt beslut. I till exempel Stockholmsdistriktet visar tidigare statistik att tre av fyra ungdomsdomare slutar redan efter en säsong. Verbala påhopp från ledare och föräldrar kan vara tufft att hantera för en 14-åring.

– Ungdomsdomarna blir så klart skärrade. Är du 13-14 år så är det klart att du tar åt dig när en vuxen står och skriker. Och det resulterar i att vi får färre domare, berättar Jonas Schyberg, ungdomsansvarig i Ekerö IK.

Skickade ut beteendelista

Den ständiga bristen på ungdomsdomare gjorde att Ekerö IK i våras skickade ut ett brev till alla aktiva och föräldrar i föreningen. I brevet fanns en detaljerad lista på vilket beteende som gäller vid en match, till exempel att man ska stötta och uppmuntra de unga domarna och att man ska säga ifrån när andra vuxna beter sig olämpligt.

Självklarheter kan tyckas, men det verkar som om vissa vuxna ständigt måste påminnas.

– Det är jättesorgligt att det ser ut som det gör. Det skadar på sikt hela sporten, säger Jonas Schyberg.

– Tanken är att ungdomsdomarna så småningom ska vidareutbilda sig till distriktsdomare och döma elvamannamatcher. Nu får distriktsförbunden allt svårare att rekrytera.

”Vuxna borde veta bättre”

Enligt Emil Wranning är det tränarna som beter sig värst. Men trots hoten och de verbala påhoppen från sidolinjen tänker han fortsätta att döma.

– Jag försöker få dem att lugna ner sig annars ber jag dem att gå, säger Emil.

För Tim Åkrok står dock beslutet fast. Han har tröttnat på trakasserierna.

– Det handlar ju om vuxna människor som borde veta bättre. Vi är barn och det handlar om knattematcher, inte om Champions League vilket man nästan kan tro när man hör hur vissa vuxna håller på, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.