”Som ung HBTQ-person är man extra utsatt”, säger Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL Ungdom. Foto: TT/Niklas Lundengard

Unga HBTQ-personer ska hamna i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Unga HBTQ-personer är ofta utsatta och hemlöshet är en inte helt ovanlig följd för den som kommit ut men inte accepterats. Men ett svenskt initiativ ska nu rikta fokus på problemet.

Sent på fredagkvällen, svensk tid, avslutades världskonferensen för International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, förkortat ILGA, i Mexico City. ILGA är en paraplyorganisation med fler än 1.100 medlemsorganisationer, där svenska RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, är en av medlemmarna.

– Som ung HBTQ-person är man extra utsatt och kan hamna i tuffa situationer, eftersom man inte har samma ekonomiska förutsättningar som vuxna. Hemlöshet är till exempel en inte ovanlig konsekvens om ens sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck inte accepteras av familjen, säger Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

RFSL Ungdom lyfte därför att ungdomsperspektivet måste finnas med i ILGA:s arbete, och konferensen gick på deras linje.

– Vi har fått igenom ett förslag om att man ska utreda arbetet med ungdomar och tillsätta en referensgrupp som ska fungera som rådgivande för världsorganisationen.

Asyl för HBTQ-personer ett diskussionsämne

Moderna familjekonstellationer och asyl för HBTQ-personer från länder där vissa typer av sexualitet och könstillhörigheter anses vara kriminella är några av de andra frågor som diskuterats på konferensen.

– Från Iran lyfte man fram att ILGA borde koncentrera sig mer på de länder som ännu avrättar människor på grund av deras sexuella läggning, säger Janis, som berättar att fem länder ännu har kvar dödsstraffet och att många länder straffar HBTQ-personer med fängelse.

Gisela Janis säger att arbetet för HBTQ-rättigheter globalt går både framåt och bakåt.

– Vissa länder är mycket progressiva medan många andra har tagit stora steg tillbaka. Propagandalagen i Ryssland kan ses som en motreaktion mot att HBTQ-rörelsen går framåt och som ett resultat av växande rasistiska och fascistiska rörelser.

Konservativa grupper trycker på

Hon säger att HBTQ-rörelsen överlag växer sig starkare men att den också stöter på påtryckningar från andra länder.

– Tittar man på exempelvis på Ugandas lag om att införa dödsstraff, så ser man att det i bakgrunden finns enormt konservativa och religiösa rörelser från USA som trycker på i Uganda.

Temat på konferensen, som delfinansierats av den svenska biståndsmyndigheten Sida, är ”De-colonising our bodies” – avkolonialiseringen av våra kroppar.

– Ett stort problem är att pengar lånas ut till länder med utbredd fattigdom från långivare som ställer orimliga krav. Och när länderna inte kan betala tillbaka så finns bara kraven kvar, krav som inte sällan handlar om sexualitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.