Demonstranter i Ungerns huvudstad Budapest håller upp sina mobiltelefoner i protest mot en ny internetskatt. Foto: TT

Ungrare demonstrerar mot internetskatt

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ungrare gick på söndagen ut och demonstrerade i Budapest mot en planerad internetskatt. Den nya skatten på datatrafik upprör, både på grund av regeringens kritiserade skattepolitik, men också för att den riskerar bli ett hot mot demokratin och ungrarnas frihet på nätet.

Demonstrationen, som var organiserad av en Facebook-grupp med över 210.000 medlemmar, skedde utanför finansdepartementet där ungefär 10.000 demonstranter samlats. Många höll upp sina lysande mobiltelefoner i mörkret, som en protest mot internetskatten som offentliggjordes i tisdagens budgetförslag för 2015.

Skatten innebär att internetanvändare ska betala knappt 5 kronor per gigabyte datatrafik. Denär ännu en del i premiärminister Viktor Orbans politik, som fått mycket kritik för flera antidemokratiska reformer.

”Tilltaget följer en våg av alarmerande antidemokratiska åtgärder från Orban som stöter Ungern längre bort från resten av Europa” skriver demonstrationens arrangörer i ett pressmeddelande, uppger Reuters.

Kan öka klyftorna

Man pekar också på att skatten hotar att öka de sociala klyftorna, då låginkomsttagare och skolor i utsatta områden kommer att få en mer begränsad tillgång till internet.

Delar av demonstranterna fortsatte vidare till regeringspartiet Fidesz högkvarter där man kastade begagnade datatillbehör på byggnaden, rapporterar den lokala webbsajten Indez.hu.

Demonstranterna meddelade att de nu ger regeringen 48 timmar på sig att dra tillbaka lagförslaget, annars planerar en ny protest på tisdag.

”Internet för människor närmare”

Fidesz släppte ett uttalande på söndagen där man meddelade att en ändring av lagen ska lämnas in till parlamentet. Man inför en maxgräns på drygt 22 kronor i månaden och internetleverantörerna ska betala skatten – vilket riskerar leda till högre priser från företagen.

– Det här blir en dubbel skatt för oss. Jag har redan betalat skyhöga skatter när jag köpte datorn, tillbehören och routern, säger Attila Sos, 43, till Reuters.

– Internet för människor närmare och det ska inte begränsas, säger Krisztina Nagy, 21, som vill bli programmerare.

Viktor Orbans regering har på senare år höjt skatterna för bankerna, återförsäljare och energisektorn samtidigt som han minskat skatterna för individer, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.