En undernärd pojke på sjukhuset Bentiu i Sydsudan. Foto: TT

Unicef larmar: Tiotusentals barn riskerar dö

Uppdaterad
Publicerad

Unicef larmar om en extrem situation. Enligt barnrättsorganisationen räcker inte pengarna till för de hjälpinsatser som behövs runt om i världen. – Om man inte gör något kan 50.000 barn dö i Sydsudan innan årsskiftet, säger svenska Unicefs generalsekreterare Per Westberg.

Det finns bara finansiering klar för 42 procent av de hjälpinsatser som behövs ute i världen enligt svenska Unicef.

– Vi har en extrem situation eftersom det pågår flera parallella katastrofer, säger Per Westberg i en intervju i SVT:s Gomorron Sverige.

– Ett av de länder som behöver hjälp är Sydsudan. Där pratar man om att 235.000 barn under fem års ålder som är, eller är nära, att vara akut undernärda. Om man inte kan göra något mer än vad man gör i dagsläget så kommer upp till 50.000 barn dö innan årsskiftet.

Per Westberg tar även upp de humanitära katastroferna i Somalia, Syrien, Palestina och Irak.

”Irak nästan överfinansierat”

Unicefs siffra på finansieringstäckning upp till 42 procent är dock ett genomsnitt.

– En del kriser är väldigt väl finansierade. Irak är lustigt nog nästa överfinansierat och det beror på att Saudiarabien har gått in med stora pengar, säger Eva Werner-Dahlin, avdelningschef på Sveriges biståndsorgan Sida.

EU är en stor bidragsgivare och Sverige är den fjärde största bidragsgivaren i världen. Men för att svara mot det stora hjälpbehovet som trots ändå finns måste världens länder ta sitt ansvar säger Werner-Dahlin.

– Några länder har dragit ner på biståndet. Inte bara på det humanitära utan också på det vanliga utvecklingsbiståndet, det påverkar det humanitära biståndet.

Konkurrans om uppmärksamhet

Med flera katastrofer samtidigt blir konkurransen om det mediala utrymmet stort.

– Den mediala uppmärksamheten påverkar även regeringar. Kanske inte den svenska regeringen som är långsiktiga i sitt givande men internationellt sett så är det så

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.