En av OSSE-observatörerna, Axel Schneider, vid frigivandet Foto: TT

OSSE-observatörer har släppts

Uppdaterad
Publicerad

De OSSE-observatörer som hållits fångna av proryska separatister i Ukraina har släppts.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, bekräftar att de militära inspektörerna släppts, uppger Reuters.

Det handlar om fyra tyskar, en dansk, en polack och en tjeck som den 25 april greps av proryska separatister utanför Slovjansk. Med i gruppen var också den svenske majoren Thomas Johansson, men han släpptes den 27 april på grund av hälsoskäl.

Krimkonflikten

Uppgiften om frisläppandet kommer från president Putins sändebud Vladimir Lukin.

– Alla 12 personer som finns på min lista har frigetts, sade Lukin till nyhetsbyrån Ria, skriver AFP.

”Sitter på mitt kontor”

I gisslan ingick också fem ukrainska militärer som följde med OSSE-inspektörerna och greps samtidigt. Det är oklart om dessa ingår i Lukins lista.

Tidigare sade den självutnämnde borgmästaren i staden Slovjansk i östra Ukraina att de tillfångatagna OSSE-inspektörerna i skulle släppas.

– De sitter på mitt kontor, jag pratar med dem och ska släppa dem, sade Vjatjeslav Ponomarjov till Interfax.

Frigivningen följde efter påtryckningar från det ryska sändebudet Vladimir Lukin. Ryssland förklarade samtidigt att de tappat inflytande över ”självförsvarsstyrkorna” i sydöstra Ukraina.

Bildt tolkar ryskt uttalande som erkännande

Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att uttalandet ska ses som ett erkännande av att Ryssland tidigare haft kontroll.

– Det kan mycket väl vara så att de har kört igång detta, men om man tittar på den typen av personer som de har rekryterat till en del av detta, är det sådana som kanske inte är alldeles lättkontrollerade, säger Bildt.

Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), anser att Ryssland och Ukraina befinner sig i krig mot bakgrund av utvecklingen i södra och östra Ukraina.

– Det skulle jag vilja säga, det ser inte ut som det vi är vana vid, utan i viss mån en annorlunda form av krigföring, säger Persson till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet