Bilden till vänster, som publicerats av den arabiska nyhetssajten, uppges visa det fastlimmade skägget. Den ska ha tagits av en av konservatorerna som al-Araby intervjuat. Foto: al-Araby al-Jadeed/TT

Uppgift: Tutankhamuns skägg limmades fast

Publicerad

Något av en skandal har drabbat Egyptiska museet i Kairo. Bilder och personer vittnar nämligen om en skada på ett av dess mest kända föremål: Tutankhamuns tusenåriga gravmask.

Det ska ha varit under städningen av museet som den över 3.300 år gamla gravmasken blev av med sitt dyrbara skägg. Det uppger flera källor som arbetar på museets konservatorium i Kairo till nyhetsbyrån AP.

Händelsen ska ha inträffat under 2014, men konservatorerna som AP talar med är oense om exakt när det hände, samt hur olyckan gick till – om skägget slogs till av en olyckshändelse under städningen eller om det redan satt löst och plockades av.

”Inte lämpligt”

Källorna vid museet i Kairo är däremot helt överens om att order kommit uppifrån till en av konservatorierna om att snabbt lösa situationen – och att det blev en olämplig lösning. Ett mycket starkt, snabbhärdande tvåkomponentslim.

– Olyckligtvis använde han ett väldigt oåterkalleligt material – epoxy fäster väldigt lätt och används på metall eller sten. Men jag tycker inte att det är lämpligt för ett sådant enastående föremål som Tutankhamuns mask, säger en av konservatorerna till AP.

– Masken skulle ha tagits till konservatoriets labb men de hade bråttom att få upp det för visning igen och använde detta snabbtorkande, oåterkalleliga, materialet.

Konsekvenser av lagningen

Den arabiska nyhetssajten al-Araby al-Jadeed har talat med chefen för konservatoriet som berättar att hennes man, som även han arbetar som konservator, var den som limmade fast skägget – och att olyckan skedde i oktober förra året.

al-Araby har själva besökt museet i Kairo och skriver att ljuset i rummet där masken visas upp är mörkare än vanligt, samt att man kan se en tjock substans hålla skägget och masken samman.

Ytterligare en konservator, som var närvarande när skägget ska ha limmats på, säger till AP att limmet snabbt torkade på den dyrbara masken – och att man sedan fick använda en skrapa för att få bort det, vilket har lämnat kvar synliga repor i det massiva guldet.

Förnekar uppgifterna

Chefen för det Egyptiska museet i Kairo förnekar uppgifterna om det trasiga skägget, och säger till al-Araby al-Jadeed att det handlar om att personalen är frustrerad efter förändringar som skett inom administrationen.

– Den som vill se själv att det här är en lögn kan besöka museet.

Tutankhamuns mask, tillsammans med hans nästan intakta grav, upptäcktes 1922 av de brittiska arkeologerna Howard Carter och George Herbert. Den har sedan dess attraherat arkeologer och turister från hela världen.

Vem var Tutankhamun?

Tutankhamun var en egyptisk farao, en kung, av den 18:e dynastin.

Han föddes omkring år 1358 och dog 1339 före kristus

I graven, som hittades 1922 av två brittiska arkeologer, hittade man Tutankhamuns sarkofag i rent guld – tillsammans med över 5.000 andra föremål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.