Bilden till vänster visar gärninsmannen, som misstänks vara 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein (på bilden till höger), kort efter attacken mot kulturhuset Krudttönden. Foto: TT

Han ville till Syrien för att strida med IS

Uppdaterad
Publicerad

Omar El-Hussein, som sköts till döds av polis efter terrordåden i Köpenhamn i helgen, yttrade under sin tid i fängelset att han ville resa till Syrien för att strida med terrororganisationen IS, uppger tidningen Berlingske. Samtidigt har två män häktats, misstänkta för medhjälp till terrordåden i Köpenhamn.

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein tros ha agerat ensam då han attackerade två mål i Köpenhamn under helgen, men motiven har hittills varit höljda i dunkel. Nu kommer nya uppgifter om att han under sin tid i fängelse talade öppet om en önskan att resa till Syrien för att strida med terrororganisationen Islamiska staten, rapporterar tidningen Berlingske.

Detta ska ha varit bakgrunden till att kriminalvården varnade danska säkerhetspolisen PET och satte Omar Abdel Hamid El-Husseins namn på en lista över personer som man befarade skulle radikaliseras i danska fängelser. Säkerhetschefen inom kriminalvården, Michael Gjørup, berättar för DR att man haft fokus på 22-åringen ”på grund av extremistiska åsikter”.

Terrordåden i Köpenhamn

Uppgifterna om den misstänkte gärningsmannens önskan att strida med IS bekräftas av flera av varandra oberoende källor, skriver Berlingske. Kriminalvården har inte bekräftar uppgifterna.

Uppgift: Ska ha hjälpt skytten

På söndagen togs fyra män misstänkta för inblandning i terrorattackerna in för förhör. Två av dem häktades på måndagen i tio dagar misstänkta för medhjälp, rapporterar Danmarks radio.

Enligt uppgifter till Ekstra Bladet anklagas de två männen för att ha hjälpt gärningsmannen att skaffa fram det vapen han använde när han sköt 55-årige Finn Nörgaard och 37-årige Dan Uzan till döds. Männen är också misstänkta för att ha fått undan vapnet efter attackerna, och för att ha ordnat ett gömställe åt den misstänkte gärningsmannen.

Försvarsadvokat Michael Juul Eriksen säger till tidningen Berlingske att de bägge männen ”nekar till att på något sätt ha medverkat till det som hänt.” Om de döms riskerar de mellan fem år och livstids fängelse.

Dansk polis bekräftar att man förhör två personer som anklagas för att med ”ord och handling” ha hjälpt gärningsmannen i samband med skjutningarna mot kulturhuset Krudttönden och synagogan på Krystalgade, men går i sitt pressmeddelande inte ut med några närmare detaljer kring förhören.

Söker vittnen

Dansk polis söker nu fler vittnen som kan ha stött på gärningsmannen. Enligt pressmeddelandet ska han ha synts på Österbro på lördagen mellan 15-15.30, alltså en liten stund innan den första attacken.

Man vill nu komma i kontakt med vittnen som kan ha sett honom på sin väg mot det första målet, alltså under lördagen innan 15.30. Enligt polisens övervakningsbilder bytte han kläder mellan de två attackerna.

Resten av förhören med de misstänkta kommer att ske bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet